Новини

Чи потрібна дітям бустерна доза: імунолог дав пояснення

В Україні поки що вивчають питання запровадження бустерної дози для дітей.

Про це на брифінгу у Чернівцях розповів кандидат медичних наук, лікар-імунолог Федір Лапій, пише molbuk.ua.

“Вакцинація дітей схвалена в Україні у жовтні. Всі батьки, які хочуть захистити своїх дітей, можуть звернутися за безкоштовною вакциною від коронавірусу. Єдина вакцина, яка дозовлена для дітей від 12 років – це Pfizer. Інші вакцини не отримали дозвіл на використання вакцинації дітей в Україні”, – сказав Федір Лапій.

На сьогодні дітям в Україні переважно роблять друге щеплення від COVID.

“Питання бустерної дози для дітей наразі вивчаємо, дивимося на досвід інших країн щодо ефективності та безпеки бустерної дози. Маємо певний запас часу, щоби прийняти рішення. Адже бустерна доза рекомендована через шість місяців від другої дози, ще цей час для дітей не минув”, – сказав медик.

Водночас він зазначив, що за показами дітям можуть рекомендувати зробити додаткову дозі вакцини.

“Схвалена рекомендація додаткової дози для дітей від 12 років, це стосується груп ризику. Це діти, які мають серйозну супутню патологію, наприклад, онкопатологію. Додаткова доза має бути введена щонайменше через 28 днів після другої дози.
Якщо говорити про складні випадки захворювання, коли діти потрапляють у реанімацію, то це діти із серйозною супутньою патологією, серед яких дуже багато онкохворих дітей. Тому для них вакцина безпечна і навіть показана за житттєвими показами”, – пояснив Федір Лапій.

За словам головного імунолога Києва, в Україні загалом вакциновано 40 тисяч дітей від 12 до 15 років. Це є незначний відсоток.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.