Новини

«Невимовний сум»: помер видатний науковець-математик із Чернівців

Сьогодні, 29 січня, на 85-му році життя не стало відомого вченого та педагога, професора, доктора фізико-математичних наук, багаторічного завідувача кафедри диференціальних рівнянь ЧНУ Михайла Івановича Матійчука.

Про це на своїй фб-сторінці повідомляє декан факультету математики та інформатики ЧНУ Ольга Мартинюк, пише molbuk.ua

Михайло Іванович Матійчук народився 22 лютого 1937 року в с. Більче-Золоте Борщівського району Тернопільської області.

Понад 60 років його життя було пов’язане з Чернівецьким університетом. У 1955 році він поступив на математичне відділення фізико-математичного факультету Чернівецького державного університету.
Після закінчення університету в 1960 році працював учителем математики середньої школи м. Герца Чернівецької області.

У 1961- 1963 роках Михайло Іванович навчався в аспірантурі при кафедрі диференціальних рівнянь рідного факультету. Кандидатську дисертацію “Фундаментальні матриці розв’язків параболічних і еліптичних систем, коефіцієнти яких задовольняють інтегральну умову Гельдера” захистив у 1965 році.
Після закінчення аспірантури Михайло Іванович почав працювати на кафедрі диференціальних рівнянь Чернівецького державного університету. Він пройшов на кафедрі через усі викладацькі категорії: асистент, старший викладач, доцент, професор, повністю віддаючись обраній професії та науці.

У 1980 році успішно захистив докторську дисертацію на тему “Дослідження класичних розв’язків лінійних параболічних і деяких еліптичних крайових задач”.

З 1969 по 2006 рік Михайло Іванович працював завідувачем кафедри диференціальних рівнянь Чернівецького університету.

Наукові досягнення Михайла Івановича широко відомі спеціалістам у галузі диференціальних рівнянь та математичної фізики. Фундаментальним вкладом у математику стали опубліковані ним монографії. Він – автор понад 200 наукових та навчально-методичних праць.

Михайло Іванович приділяв велику увагу підготовці висококваліфікованих наукових кадрів, впродовж багатьох років сприяв талановитій молоді у набутті високої професійної кваліфікації, керував підготовкою кандидатських та докторських дисертацій, виступав опонентом кандидатських і докторських дисертацій, рецензентом ряду книг та наукових статей і монографій.

Був членом спеціалізованої вченої ради по захисту докторських дисертацій у Львівському університеті та головою, а згодом членом спеціалізованої вченої ради по захисту кандидатських дисертацій у Чернівецькому університеті.

Заслуги Матійчука М.І. відзначені медалями “За доблесну працю” (1970 р.), “Ветеран праці” (1997 р.), “На славу Чернівців” (2016 р.), Почесними грамотами Міністерства освіти України (1995 р.) і Управління науки та освіти при обласній Чернівецькій адміністрації (2000 р.), нагрудним знаком “Відмінник освіти України” (2007 р.).

“У цей скорботний день розділяємо невимовний сум і тугу разом із рідними та близькими, учнями та колегами. Світлий, добрий спомин про Михайла Івановича назавжди залишиться в серцях тих, хто його знав, любив і поважав”, – йдеться у дописі.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.