Новини

Військовий облік жінок: чи призиватимуть буковинок до армії

Міністерство оборони розробило нову редакцію наказу щодо взяття на військовий облік жінок.
У новому наказі визначені 14 спеціальностей та шість професій, здобуття яких передбачає постановку на військовий облік. Переважно йдеться про спеціальності у сфері медицини, електроніки, зв’язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту. Раніше йшлося про 35 фахових напрямків, що об’єднував понад 200 спеціальностей.

Остаточний перелік буде затверджений після отримання погоджень від МВС, СБУ та Служби зовнішньої розвідки України.

Детальніше про це поспілкувався з начальником відділу військового обліку бронювання та впровадження єдиного державного реєстру військовозобов’язаних Чернівецького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександром Трачуком, пише molbuk.ua

Зокрема, на запитання кореспондентів, чи означає взяття на облік те, що жінок будуть призивати на службу, Олександр Трачук зазначив:

“Військовий облік і призов на військову службу за контрактом чи внаслідок мобілізації – це різні речі. Жінка, яка за переліком професій чи спеціальностей, станом здоров’я та віком підпадає під облік, просто перебуває на військовому обліку. Після цього вона далі спокійно працює, перебуває вдома чи в декреті. Її нікуди не залучають і не призивають. І в майбутньому, навіть якщо будуть якісь рішення керівництва держави на призов, – це буде відбуватися тільки за її згодою. Ніхто таку жінку примусово нікуди залучати не буде”, – наголошує О. Трачук.

Постановка на облік робиться для того, щоб у міноборони бачили, яка є потенційна кількість жінок за зазначеними спеціальностями, щоб їх можна було, за їхньою згодою, використати, задіяти для виконання тих чи інших заходів з оборони.

“Наразі у нас є дуже гостродефіцитною така спеціальність як зв’язківці, медики. Проте їх ніхто нікуди “кидати” не буде – все тільки за їхньою згодою”, – запевняє начальник відділу.

Взяття на облік відбувається таким чином: жінка віком від 18 до 60 років, яка має згадану в переліку спеціальність, зобов’язана протягом 2022 року, коли є час, підійти в територіальний центр комплектування (за місцем реєстрації), уточнити, підпадає вона під перелік, чи ні.

Із собою потрібно взяти: паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, документи про освіту, документи з місця роботи (якщо працює) і займану посаду, документи про склад сім’ї, сімейний стан. Якщо підпадає, потрібно буде пройти військово-лікарську комісію. Далі жінку беруть на військовий облік, оформляють військово-облікові документи.

Наразі можна прийти до терцентру й уточнити, чи є її професія в переліку.

“Та все ж поспішати не потрібно, бо якщо внесуть зміни у наказ щодо переліку професій, то ми вже будемо на нього орієнтуватися”, – каже Олександр Трачук.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.