Новини

Претендента у Вищу раду правосуддя з Чернівців назвали негідним для цієї роботи

Чернівчанина Сергія Меленка, який претендує на посаду члена Вищої ради правосуддя, назвали одним з кандидатів, щодо яких існують факти, які свідчать про недоброчесність.

Про це йдеться у публікації аналітиків фундації DEJURE, Центру протидії корупції та Автомайдану, опублікованій на сайті “Українська правда”.

Зокрема, експерти виявили ознаки недоброчесності у претендента на посаду члена Вищої ради правосуддя Сергія Меленка.

Зазначається, що він є завідувачем кафедри Європейського права і порівняльного правознавства ЧНУ ім.Ю.Федьковича, і щодо нього питання стосовно задекларованих доходів і майна, а також питання щодо походження коштів на придбання майна і сумніви в політичній нейтральності.

“Лише у 2020 – 2021 роках кандидат є представником (адвокатом) у 93 судових справах. Але за 2020 рік від підприємницької діяльності кандидат задекларував лише 49 393 грн доходу. Є сумніви, що кандидат задекларував усі доходи”, – йдеться у публікації.

“За даними декларації з 2012 року кандидат спільно з батьком володіє житловим будинком площею 171,4 кв. м у смт Берегомет Вижницького району Чернівецької області поблизу національного природного парку “Вижницький”. Відповідно до інформації, задекларованої кандидатом, вартість будинку складає 19 281 грн, що становить 2 412 доларів за курсом на дату набуття. Вартість будинку може бути заниженою, зважаючи на те, що вартість будинків різного стану в цьому населеному пункті стартує від 9 000 доларів (оголошення 1, 2, 3, 4)”, – повідомляється у матеріалі на сайті УП.

Також зазначається, що в декларації за 2020 рік кандидат не вказав вартість земельної ділянки площею 1200 кв.м у смт Берегомет Вижницького району Чернівецької області, набутої у власність у 2020 році. Пояснення потребує і походження коштів на цю покупку.

“У 2019 донька кандидата на підставі договору дарування отримала у власність квартиру площею 38,6 кв.м у м. Чернівці вартістю лише 100 000 грн. При цьому, згідно з даними вебсайту з продажу квартир вартість квадратного метра на вторинному ринку житла у м. Чернівці складає орієнтовно 600-800 доларів США. Виникає обґрунтований сумнів щодо правдивості інформації про вартість квартири, а також існує необхідність встановити особу дарувальника та підстави для дарування квартири”, – зазначено у матеріалі.

“Відповідно до інформації Громадського руху Чесно у 2006 році Меленко Сергій Гаврилович балотувався до Верховної Ради України V скликання та Чернівецької міської ради V скликання від українського виборчого блоку політичних партій імені експрем’єр-міністр України Павла Лазаренка “Блок Лазаренка”. Також кандидат був помічником депутата Чернівецької міської ради V скликання Жаровського Володимира Ярославовича”, – зазначається у публікації.

“Постановою Центральної виборчої комісії 15.02.2019 дружина кандидата була зареєстрована довіреною особою кандидата на пост Президента України Мураєва Є. В. Крім цього, дружина кандидата є членом ради Чернівецької регіональної організації політичної партії “Наші”, керівником якої є Євген Мураєв Євген”, – йдеться у статті УП. При цьому зазначається, що 22 січня 2022 року британське МЗС повідомило: “У нас є інформація, яка вказує на те, що російська влада прагне встановити проросійського лідера в Києві, оскільки розглядає питання про вторгнення та окупацію України. Потенційним кандидатом розглядається колишній народний депутат України Євген Мураєв”. Джерела CNN у Білому домі підтвердили, що розвідка США володіє такими ж даними.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.