Новини

Епідеміолог із Чернівців згадала, як проводила перше в Україні розслідування по коронавірусу

Сьогодні рівно рік, як в Україні, а саме у Чернівцях зареєстрували перший лаборатоно підтверджений випадок коронавірусної інфекції COVID-19. Чернівчанин Олександр Самборський став першим, хто захворів на новий вірусу.

У коментарі кореспондентці molbuk.ua заступниця директора з організації досліджень з біологічних факторів Ірина Ковалевська розповіла, як проводили найперше в Україні епідрозслідування.

– Це було 29 лютого, у суботу. Ми вже були готові до такого випадку, тому взяли захисні костюми й пішли до хворого. Молоді люди, пара знаходилися близько тижня в різних містах Італії, де вже коронавірус набирав обертів. Приїхавши сюди, нульовий наш пацієнт погано почувався. На третю добу він звернувся до лікарні, його госпіталізували. Вони після повернення у Чернівці не спілкувалися ні з родичами. Були обізнані в тому, як небезпечна ця хвороба та як вона передається, вони були вдома і не контактували ні з ким. Це єдині люди, від яких не було ланцюга заражень, – розповідає Ковалевська.

За словами епідеміолога, за весь час пандемії фахівці стикалися із людьми, які приховували свої контакти.

– Зараз згадую жінку з Хотинського району від якої потім близько 40 людей інфікувалося. Також згадую, що робилося, коли люди дізналися про нашого нульового. З нашої організації не було витоку інформації, де він живе, але люди все таки дізналися. Ввечері мешканці цього будинку на Гравітоні влаштували маніфестацію, ледь не вимагали спалити дружину першого хворого. Тож її довелося на 14 днів госпіталізувати, – пригадує Ірина Ковалевська.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.