Новини

Сьогодні цимбалісту-віртуозу з Буковини Іванові Кавацюку виповнився 61 рік: цікаві факти про артиста

Сьогодні день народження у народного артиста України, Почесного громадянина Буковини, учасника дуету “Писанка” Івана Кавацюка.

Артистові виповнися 61 рік, пише molbuk.ua

Іван Кавацюк народився 21 січня 1961 року в с. Мишин на Івано-Франківщині.

Закінчивши в 1987 році Коломийську музичну школу, навчається в Дрогобицькому музичному училищі, грає у оркестрі народних інструментів “Аркан”, вчителює у дитячій музичній школі м. Делятина. У 1986 р. вступив до Рівненського державного інституту культури, бере участь у престижних міжнародних конкурсах і фестивалях, стає їх лауреатом: м. Баямаре (Румунія), м. Будапешт і Балатон (Угорщина), острів Левкада (Греція).

На першому Всеукраїнському фестивалі “Червона рута” (1989) познайомився з буковинською співачкою Оксаною Савчук і разом з нею створює в при Чернівецькій філармонії дует “Писанка”, який концертує по містах України і за кордоном, популяризуючи народну буковинську пісню.

У його репертуарі біля тисячі пісень інструментальної народної музики, дум, балад. У великі християнські свята музикант приходить до своїх шанувальників з новими програмами “Писаночко-голубочко” та “Різдво у “Писанки””.

У 1996 році І. М. Кавацюку присуджено Міжнародну премію “Дружба”, з 1997 р. – заслужений, з 2015-го – народний артист України.

Лауреат літературно-мистецької премії ім. Сидора Воробкевич, нагороджений орденом “За заслуги” третього ступеня. Удостоєний звання “Почесний громадянин Буковини”.

Іван Кавацюк – справжній віртуоз гри на цимбалах.

Цікаві факти з життя Івана Кавацюка:

– Іван Кавацюк та Оксана Савчук познайомилися у 1988 році у Кіцмані. Тоді ще юна виконавиця, а зараз – народна артистка України Оксана Савчук мала намір провести фестиваль пісень Володимира Івасюка у його рідному Кіцмані. На цьому фестивалі одними з гостей, які не побоялися виступити на такому сутнісно важливому для українства заході, був гурт “Заграва”, в складі якого – цимбаліст-віртуоз Іван Кавацюк. Вони абсолютно спонтанно виконали разом “Баладу про дві скрипки” і були здивовані, як легко це вдалося. Так почалася їхня історія кохання.

-В обох – в Оксани Савчук та Івана Кавацюка – дні народження у січні. В Оксани Савчук – 1 січня 1963 року, Івана Кавацюка – 21 січня 1961 року.

-Щороку на Різдво подружжя, де би не було, приїжджає до родини в Кіцмань.

-Іван Кавацюк не лише вміє віртуозно грати на цимбалах, він ще збирає і записує давні пісні та мелодії, а також реставрує старі записи.

-Вдома у подружжя – справжній музей: тут на стіні – велика колекція глиняних тарілок, також у помешканні багато книг, образів, писанок. Почесне місце на полиці займають численні нагороди Івана Кавацюка та дуету “Писанка” загалом.

Фото з фб-сторінки отця Валерія Сиротюка

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.