Новини

Коли початок Великого посту, і як до нього підготуватися

15 березня у православних християн розпочнеться Великий піст.

З цього дня розпочинається найголовніший православний піст. Він довготривалий та суворий. Триває 40 днів, саме тому його звуть Чотиридесятниця.

Завершиться Великий піст 2021 на Великдень – 2 травня.

У Великий піст не можна вживати м’ясні та молочні продукти, олію, яйця (за винятком святкових днів – як 40 Севастійських мучеників (22.03) та Вселенська батьківська субота (28.03).

Що можна і чого не можна їсти у Великий піст 

Не можна казати лайливих слів, гніватися, і взагалі – вкрай обережно ставитися до того, що ви кажете.

Великий піст – очищення наших душ від бруду, від гріхів. Це час молитви, каяття і відвідування храму. Тому у Великий піст треба хоча б раз на місяць сповідатися та причаститися.

Як підготуватися до Великого посту

Враховуючи тривалість та складність Великого посту, йому передують три підготовчі тижні, що в грецькій традиції звуться часом Тріоді. В цей період віруючі ᄐають змогу поступово підготуватися як духовно, так і фізично, до початку самого посту.

Перший тиждень починається після неділі митаря й фарисея. Згадуючи історію цих двох людей, Церква закликає віруючих задуматись над покаянням істинним та показовим, про піднесення смиренних та пониження гордих (Лк, 18, 9-14). Саме час подумати про те, чи є наша віра даниною моди, чи нашим чистосердечним покликом. І чи не впадаємо ми часом, подібно фарисеєві, у гріх гордості, вважаючи, що, на відміну від більшості, можемо уникнути більшості спокус. Або ж вважᄚємо себе кращими за інших з будь-якого іншого приводу. Тиждень цей зветься суцільним, або ж ще – всеїдним, адже відміняється піст у середу та п’ятницю.

Наступну неділю Церквою згадується притча про блудного сина, наголошуючи на силі щирого каяття (Лк, 15,11-32). Адже всі люди грішні, і кожен може припуститися помилки, часом навіть великої. Однак головне вчасно схаменутися, подолати в собі гордість, самовпевненість, і, віднайшовши сили, усвідомити свою помилку, свою провину, – щиро розкаятись. Цей тиждень є звичайним, тобто середа і п’ятниця – пісні дні, інші – ні. Закінчується він Неділею М’ясопусною – це останній день перед Пасхою, коли дозволяється їсти м’ясні продукти.

В М’ясопусну неділю Церква згадує Страшний Суд. В наступний після цієї неділі тиждень м’яса їсти вже не можна, однак ще дозволяються молочні, яєчні та рибні продукти. Цей тиждень має різні назви. Так, за грецькою традицією його називають “білим постом”, преподобний Феодор Студіт – “передпосним”, православна гімнографія – “очищувальним”. Ну а в нашому народі вже здавна закріпилася традиція звати його Масляною, а чи не в кожен день цього тижня смажити млинці. Закінчується він Неділею Сиропусною – останнім днем коли можна вживати молочну та іншу ще дозволену цього тижня їжу. Ця неділя, однак, є ще й Прощенною Неділею.

В Прощенну Неділю Церква згадує первородний гріх людства та вигнання Адама із раю. Цей день є особливим в підготовці до Великого посту – віруючі просять пробачення в своїх рідних та близьких, та, в свою чергу, намагаються вибачити всіх своїх кривдників, аби з чистим серцем та щирою вірою вступити наступного дня у Великий піст.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.