Новини

Корисні поради щодо правильної реакції на критику

Почати, мабуть, потрібно з того, хто вас критикує, а потім вже — за що. Запам’ятайте, як аксіому, — щаслива людина не критикує. Якщо ви помітили за кимось із знайомих схильність до негативної оцінки оточуючих, пожалійте людину.

Що робити далі, читайте нижче, інформує Ukr.Media.

На жаль, часто трапляється таке, що навіть найближчі люди можуть систематично піддавати ваші вчинки аналізу. Оцінювати їх зі своєї точки зору. “Не так одягнений”, “не те сказав”, “не туди пішов”. На таких кліше зростає не перше покоління дітей, чиї батьки тотально контролюють кожен крок. Але найстрашніше — це коли ви самі критикуєте себе спритно і професійно, як найлютіший ворог.

Самокритика руйнує самооцінку

Якщо ваше хобі — вишукувати власні недоліки, вітаємо! Ви пішли слизьким шляхом. Порівнюєте себе з іншими людьми на їх користь. Недооцінюєте гарні якості і перебільшуєте погані. Гостро реагуєте на думку ззовні. Якщо впізнали себе, ви — відповідний герой на роль жертви критиканів. Невпевнена людина серйозно сприйматиме усе погане, що буде сказане на її адресу. Навіть якщо це є необґрунтованим.

Чому люди критикують

Три кити, на яких будуються наші вчинки: їжа, секс і домінування. Якщо людина постійно критикує, то у неї не вистачає для щастя їжі, сексу і почуття власної значущості. Зверніть увагу, з якою люттю вас критикують чоловіки, яким ви відмовили.

Зазвичай, люди, які дають непрохану оцінку вашим якостям або діям, аргументують це добрими спонуканнями. “Хочу тобі добра”. Не хоче. Критика таких людей нічого доброго не принесе. Вони роблять це не для того, щоб вам допомогти, а щоб закрити свої потреби.

Цей прийом врятує від критики

Сенс будь-якої комунікації у реакції, яку вона викликає. Наприклад, ви спілкуєтеся з чоловіком, тому що хочете побудувати з ним відносини. Або розповідаєте другу анекдот, щоб розсмішити.

Люди припинять вас критикувати, коли ви припините реагувати. Є відмінний прийом, який допоможе вам контролювати свої емоції під час “милої” бесіди з критиканом. Щойно хтось починає вас критикувати, уявіть, що слова цієї людини — темна хмара. Вона пропливає повз, не торкаючись вас. Іноді “погода” навколо стає дуже “хмарною”. Просто будьте байдужими до критики інших людей.

Але, є одне “але”…

Важливо розуміти, чому критика нас чіпляє. Відповідь на це питання дав один із засновників фільму “Секрет” на тренінгу у США. Він підійшов до дівчини у залі для глядачів і сказав: “У мене ніколи не було такого дурного глядача”. На що дівчина схопилася з місця і почала обурюватися. Психолог вибачився і продовжив тренінг. Через деякий час, він повернувся зі словами: “У мене ніколи не було глядача з синім волоссям”. Дівчина посміхнулася і зазначила, що у неї не синє волосся.

Мораль: ми ображаємося лише на ту критику, яку внутрішньо самі собі приписуємо. Глибоко у душі дівчина вважає себе дурною. Це й викликало бурхливу реакцію. Інакше, вона б не надала значення словам незнайомої людини.

Якщо критика вас чіпляє, попрацюйте над внутрішніми проблемами. Щойно ви почнете любити себе безумовно, чужа думка припинить вас зачіпати.

Від критики до образи — один крок

Слова, на які не варто ображатися: “Минулого місяця ти працював ефективніше”. Зазвичай, їх говорить керівник, який цінує вашу працю.

Образливий вислів, як приклад самоствердження за ваш рахунок: “Ти негарна. Я твоя подруга, я бажаю тобі добра. Хто тобі ще про це скаже?”. Давайте подивимося правді у очі. Щаслива жінка ніколи не аналізуватиме зовнішність іншої і не шукатиме у ній вади. Хіба що, особисто їй не вистачає чоловічої уваги.

Краще прибирати з оточення людей, які вас ображають. Наскільки б близькими вони для вас не були.

Критика без попиту — це порушення особистих кордонів. Згадайте, хто востаннє вас критикував і що ви у цей момент відчули. Почніть любити себе, і тоді цей випадок дійсно буде останнім.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.