Новини

Що робити, якщо потрапили в ДТП*

Алгоритм дій у разі аварії повинен знати кожен учасник дорожнього руху — навіть водій з багаторічним безаварійним стажем. Пам’ятка від експертів СК UNIQA допоможе не розгубитися в екстреній ситуації та правильно оформити ДТП для отримання компенсацій за полісами страхування ОСЦПВ і КАСКО.

Дійте відповідно до ПДР

Відразу після зіткнення зупиніться, ввімкніть “аварійку” і вийдіть з автомобіля. Захистіть місце події знаками аварійної зупинки, щоб не спровокувати ще одну аварію. Перевірте, чи немає в інших учасників фізичних ушкоджень. Якщо хто-небудь постраждав — надайте посильну першу допомогу і викличте медиків.

Оцініть приблизний збиток і визначте винуватця

Ви можете заповнити з іншим водієм Європротокол, не викликаючи співробітників Національної поліції. Але тільки за незначного майнового збитку до 50 000 грн і за відсутності суперечностей щодо обставин ДТП.

Коли доведеться дзвонити в поліцію за номером 112:
в ДТП зіткнулося понад 2 машини;

в аварії постраждали люди;

збиток перевищує 50 000 грн ;

один з водіїв вживав алкоголь, наркотики або ліки, що уповільнюють реакцію;

жоден з учасників не готовий визнати свою провину.

На замітку: ви можете заповнити паперовий Європротокол або оформити ДТП онлайн на сервісі dtp.mtsbu.ua. У другому випадку знадобиться смартфон з фотокамерою, який має доступ в інтернет.

Зв’яжіться зі страховою компанією

Якщо в аварії винні ви — зателефонуйте своєму страховику. Якщо ви є постраждалою стороною, а хоча б одна зі страховок ОСЦПВ не підтримує опцію прямого врегулювання — зв’яжіться зі страховою компанією винуватця. Якщо у вас і другого учасника є поліси з опцією прямого врегулювання — повідомляйте свою СК.

Передайте співробітникові кол-центру інформацію про обставини аварії й учасників. Поцікавтеся, які документи крім страховок КАСКО й ОСЦПВ необхідно принести в офіс для оформлення ДТП. Уточніть, коли буде проводитися експертиза.

На замітку: ви можете отримати відшкодування за полісом повне або часткове КАСКО від СК UNIQA (https://uniqa.ua/private/auto/kasko/) навіть за грубого порушення правил дорожнього руху. Страховик оплатить ремонт на СТО або виплатить вам грошову компенсацію протягом 5–20 днів з моменту подачі заяви.

Отримайте висновок експерта

Експертиза пошкодженого авто — наступний необхідний крок. Протягом 1–9 днів після ДТП з вами зв’яжеться представник страховика, щоб узгодити час і місце проведення процедури. Якщо протягом 10 днів дзвінка не буде, зверніться до незалежного експерта.

Під час візуального огляду фахівець виявить пошкодження і визначить, чи мають вони стосунок до страхового випадку. За підсумками огляду експерт визначить розмір матеріального збитку і зробить розрахунок компенсації за Методикою товарознавчої експертизи та оцінки колісних транспортних засобів.

На замітку: у низці випадків представник компанії може призначити експертизу на приховані дефекти, яка буде проводитися в автосервісі в його присутності.

Привезіть заяву і документи в офіс страховика

Завершальний крок — подача документів до страхової компанії. Привезіть в офіс СК заповнену заяву про виплату відшкодування, автоцивілку, поліс страхування від ДТП і викрадення, Європротокол або довідку про ДТП від Національної поліції. Візьміть з собою свій паспорт, ІПН, водійські права і документи на автомобіль.

На замітку: деякі страховики приймають документи за страховими випадками не тільки в офісах, але і віддалено через чат-боти або Особистий кабінет.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.