Новини

Хотіли перетнути кордон з фальшивими COVID-сертифікатами: як покарали порушників

Жовківський районний суд Львівської області виніс одразу два перші в Україні вироки за підробку сертифікатів про вакцинацію від COVID-19. Обом порушникам призначено покарання у вигляді 850 грн штрафу.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Зазначається, що мешканець Івано-Франківщини та жителька Хмельницького підробили документи і використали їх під час спроби перетнути кордон з Польщею.

Зокрема, чоловік на ім’я Анатолій Іванцюк знайшов в інтернеті бланк про щеплення вакциною Pfizer з реквізитами Івано-Франківської обласної клінічної лікарні. Порушник завантажив його на комп’ютер, вніс туди дані свої та свого сина за допомогою спеціальної програми, після чого підробив підпис лікаря.

Під час спроби чоловіків перетнути кордон до Польщі у пункті пропуску “Рава-Руська–Гребенне” працівники прикордонслужби зрозуміли, що документ фальшивий. Іванцюка затримали за підробку документів.

Інша аналогічна справа про підробку сертифіката про вакцинацію стосувалася працівниці АЗС “БРСМ” у Хмельницькому Альони Михалюк, яка також завантажила з інтернету сертифікат про вакцинацію Pfizer з реквізитами медичного закладу “Мірамед”. Вона нанесла туди свої дані та підробила підпис лікаря. Жінку також було затримано під час спроби перетнути кордон.

Обоє громадян мають право оскаржити рішення суду.

За словами кіберспеціалістів, підробка COVID-сертифіката і печаток на ньому загрожує приблизно трьома роками обмеження волі. У разі повторного такого правопорушення, людина може сісти за ґрати вже на п’ять років. Тоді як власникам підроблених документів про вакцинацію в Україні встановлено покарання у вигляді штрафу від 850 гривень або двох років в’язниці. Однак у названих випадках суд вирішив обмежитися останнім, незважаючи на те, що підробки порушники виготовили самостійно.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.