Новини

Вірус стрімко змінюється: вчені виявили ще одну особливість штамів COVID-19

Вчені з Національного інституту здоров’я США (NIH) провели дослідження, за результатами якого заявили, що варіанти коронавірусу активніше передаються повітряно-крапельним шляхом, ніж вихідний тип вірусу.

Про це пише газета Слово і діло з посиланням на The New York Times.

Зазначається, що у експерименті дослідники порівняли штам Альфа і початкову версію COVID-19. Для цього вони помістили хом’яків у труби різної довжини.

У підсумку, за словами вчених, Альфа показав удвічі більшу ефективність у передачі повітряно-крапельним шляхом і поширювався на більші відстані, ніж звичайний коронавірус. Таким чином, стверджують експерти, для зараження “британським” варіантом необхідна менша доза інфекції.

Тому, у зв’язку з цим дослідники допускають, що найпоширеніший у світі Дельта-штам може передаватися ще краще, ніж Альфа.

“Це дослідження по-справжньому показує, що вірус еволюціонує, щоб стати більш ефективним у передачі по повітрю. Я б не здивувалася, якби у випадку з Дельтою цей фактор був би ще вище”, – зазначила вірусолог Лінсі Марр.

При цьому, ґрунтуючись на результатах експерименту, вчені закликають носити в людних місцях маски з більш високим рівнем захисту і щільним приляганням до дихальних органів. Це стосується і повністю вакцинованих людей.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.