Новини

«Проявляють фантастичну мужність»: у Чернівцях бійців тероборони привітали з професійним святом

У Чернівцях сьогодні урочисто привітали військовослужбовців з Днем територіальної оборони, який відзначається щороку в першу неділю жовтня.

Як повідомляє кореспондент molbuk.ua, на початку заходу всі присутні в приміщенні Будинку офіцерів урочисто виконали гімн України, а також вшанували пам’ять усіх загиблих на фронті українських військовослужбовців.

Пізніше бійців привітав із професійним святом голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук.

“Я вважаю, що ми повинні наповнювати змістом це свято. Ми повинні дякувати нашому батальйону територіальної оборони, який у 2014 році згуртував, у першу чергу, найбільш завзяте і патріотичне ядро буковинців, які готові були вирушити на захист рубежів, кордонів нашої держави від російського агресора. Приємно і аж легше на душі, що законодавець і законотворець реалізували дуже важливі закони, які тепер доводять службу у рядах територіальної оборони на значно вищий рівень. І територіальна оборона стала окремим видом Збройних сил України”, – сказав у своєму виступі Осачук.

Начальник Чернівецького гарнізону, полковник Віталій Чурай зі сцени Будинку офіцерів зауважив, що важливість батальйонів територіальної оборони була доведена під час бойових дій.

Читайте також: “Тероборона – розумний підхід до захисту”: як на Буковині посилюють нацспротив

“У 2014 році під час проведення мобілізації ЗСУ буквально “з нуля” були сформовані батальйони територіальної оборони. У червні та липні вони, не в повному обсязі забезпечені озброєнням і засобами захисту, вони були направлені на схід. Більша частина батальйонів територіальної оборони брала участь на території Луганської й Донецької областей. Деякі виконували не менш важливу функції – по захисту загрозливих ділянок кордону. Згодом ці батальйони були перейменовані та увійшли до складу бригад бойових військових частин”, – сказав Віталій Чурай.

Командир бригади територіальної оборони підполковник Андрій Цісак розповів, що батальйони тероборони рішуче й ефективно протистояли російському ворогу на початку війни у 2014 році.

“Вперше з підрозділами тероборони я зіткнувся на початку військової агресії Російської Федерації у 2014 році на території Луганської області. Тоді я вперше побачив на власні очі 24-й батальйон ТРО, який потім назвали “Айдар”. Бійці були одягнуті у різну форму одягу. Вони були слабо озброєні, практично не забезпечені військовим майном та засобами зв’язку… Враження, чесно кажучи, були не дуже позитивні… Але маховик війни розкручувався. З’являлися танки, зенітні системи, артилерійські системи, і бої ставали дедалі запеклішими. Саме після таких боїв стало зрозуміло, що цей батальйон територіальної оборони досить рішуче та ефективно виконує бойове завдання”, – повідомив військовослужбовець.

Він також навів приклад, коли батальйон тероборони звільнив від російських окупантів місто Щастя.

“Фактично без підтримки авіації та артилерії. Маючи на озброєнні лише стрілецьку зброю, батальйон самотужки звільнив місто, а згодом зумів відбити контратаку противника, який намагався повернути місто під свій контроль та закріпився у населеному пункті. Проявлячи фантастичну мужність, воїни батальйону ТРО неодноразово виконували успішно бойові завдання та завдавали противнику значних втрат”, – розповів Андрій Цісак.

Під час урочистостей дипломами та відзнаками відданість та професіоналізм нагородили військовослужбовців тероборони Буковини.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.