Новини

Нові тарифи та підвищення пенсій: які зміни чекають на буковинців у жовтні

У жовтні відбудеться низка важливих змін. Основні з них стосують тарифів на комунальні послуги.

Також певній категорії пенсіонерів будуть виплачувати додаткові гроші, пише molbuk.ua.

Ціна на газ

У жовтні ціни на газ коливатимуться від 7,80 і до 13,50 грн за кубометр. Річні базові ціни на газ залишаються стабільними.
У “Нафтогаз” запевняють, що річна ціна газу становитиме для населення – 7,96 грн; для виробників тепла та гарячої води – 7,42 грн.
У “Чернівцігаз Збут” теж не підвищуватимуть ціну на газ. З 1 травня всі
клієнти автоматично переведені на тариф “Твій газ Річний”. Ціна газу в тарифі складає 7,99 грн за куб і діятиме до 30 квітня 2022 року.

Подорожчання електрики

З 1 жовтня змінюються ціни на електрику. Для когось вони зростуть, а для когось – знизяться.
За інформацією Чернівецької обласної енергетичної компанії нові тарифи встановлені на період з 1 жовтня по 30 квітня.
Для індивідуальних побутових споживачів, які використовують за весь обсяг споживання до 250 кВт/год тариф на електрику становитиме 1,44 грн/кВт.
Для індивідуальних побутових споживачів, які використовують за весь обсяг споживання понад 250 кВт/год тариф на електрику становитиме 1,68 грн/кВт.
За двозонним лічильниками тариф буде диференціюватися за періодами часу: 0,5 фіксованої ціни з 23-ї до 7-ї години, повна фіксована ціна в інші години доби.
Як зазначив голова правління АТ “Чернівціобленерго”, по Чернівцям тарифи знизяться майже для 70% споживачів, які знаходяться у зоні споживання 250 кВт.

Пенсіонерам старше 75 років підвищать пенсії

Із першого жовтня пенсіонерам, які досягли 75-річного віку, підвищено пенсії, повідомили в управлінні Пенсійного фонду в області.
Особам, яким виповнилося 75 років до досягнення 80-річного віку, встановлюється компенсаційна виплата в розмірі до 400 гривень (у осіб, яким виповнилось 80 років, розмір такої доплати складає до 500 гривень).
Доплата надається пенсіонерам за наявності страхового стажу не менше 20 років у жінок та 25 років у чоловіків. Щомісячна компенсаційна виплата встановлюється і виплачується з дати досягнення зазначеного віку.
Виплата до 400 гривень встановлюється пенсіонерам, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок не досягає розміру середньої зарплати, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2020 рік.
Якщо після встановлення відповідно щомісячної компенсаційної виплати розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок не досягає 2500 гривень, таким особам надається доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії. Перерахунок пенсій буде проведено автоматизовано.

Початок опалювально сезону і нові тарифи

З 15 жовтня офіційно стартує початок опалювального сезону. Але це не означає, що бататареї у будинках стануть одразу теплими. Центральне опалення у Чернівцях вмикають за розпорядженням міського голови, якщо середньодобова температура становить +8 градусів.
Але цього року для споживачів центрального опалення запровадили нові тарифи. Вони збільшилися майже на 70%.
На підприємстві зазначають, що зростання тарифу на тепло зумовлено двома основними причинами – понад 3 роки в Чернівцях тариф не змінювався і був найнижчим по всій країні. Після подорожчання тариф за центральне опалення у Чернівцях буде одним із найвищих.

Позачергові вибори у Кельменцях

31 жовтня відбудуться позачергові вибори Кельменецького селищного голови. У квітні 2021 року голова Кельменецької селищної ради Сергій Буняк достроково подав у відставку. Він повідомив, що його відставка пов’язана із конфліктом із представниками “Слуги народу” та інших політичних сил.
Обов’язки селищного голови Кельменців нині виконує секретар Кельменецької селищної ради Богдан Олійник, який раніше очолював Кельменецьку РДА.

Осінній призов в армію

1 жовтня в Україні стартує призов на строкову військову службу. Триватиме він до 31 грудня 2021 року. Під призов потрапляють чоловіки віком від 18 до 27 років, які не мають права на відстрочку.
Нові штрафи для водіїв
У жовтні набирає чинності закон, який вводить адміністративну відповідальність для водіїв за недостовірні відомості про масу або габарити вантажу, що перевозиться. Закон введений для збереження доріг від руйнування. Також водіїв штрафуватимуть за невиконання вимог про зупинку автомобіля.

Ввімкнені фари автівок

В Україні з 1 жовтня по 1 травня водії автомобілів повинні їздити з увімкненими фарами навіть вдень. Ця норма є обов’язковою на дорогах поза населеними пунктами. Мають бути ввімкнені денні ходові вогні або ближнє світло фар. Це правило дорожнього руху є обов’язковою для виконання в будь-який час доби.

Запровадять електронні лікарняні

З 1 жовтня повноцінно запрацюють електронні лікарняні. Усі медичні установи, лікарі, пацієнти та роботодавці мають бути готові до переходу на е-лікарняний. На підставі електронного лікарняного можуть нараховувати страхові виплати. Для пацієнта щодо оформлення лікарняного майже нічого не зміниться: аби оформити висновок про тимчасову непрацездатність потрібно прийти на прийом до сімейного лікаря. Але тепер не будуть видавати жодних паперових лікарняних і їх не потрібно нести роботу. Все буде оформлятися в електронній системі.

Ускладнять продаж алкоголю у ресторанах

З 1 жовтня, згідно з наказом Мінфіну, буде жорсткіше контролюватися продаж алкоголю. При замовленні алкоголю офіціант повинен не просто набрати його назву, а відсканувати штрих-код акцизної марки з пляшки і тільки після цього програма відправить “зустрічку” на бар. Якщо ж це коктейль і туди входять три алкогольні інгредієнти, то вводити штрих-коди з усіх пляшок. І головне: нічого не переплутати — інакше штраф.
Раніше офіціант, отримавши замовлення, відразу вбивав його в планшет, програма автоматично розділяла його на замовлення для кухні та бару. На все пвитрачали кілька хвилин. А зараз видавати замовлення офіціанти можуть значно довше.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.