Новини

Сьогодні святкують Віри, Надії, Любові та матері їх Софії: традиції цього дня

30 вересня православні та греко-католики вшановують святих Віру, Надію, Любов і матір їхню Софію.

За часів правління імператора Адріана в Римі жила вірянка Софія, як благочестива християнка вона назвала трьох дочок на честь головних християнських чеснот і виховала дівчаток в дусі шанування й любові до Господа.

Попри жорсткі утиски з боку влади, сім’я не приховувала своєї віри. Імператор Адріан спробував змусити родину зректися Христа, але йому це не вдалося. Дівчата відмовилися поклонятися язичницьким ідолам, за що зазнали страшних тортур, терпіли біль, але віра їхня не похитнулася. На очах у матері дочок стратили, а Софія поховала дітей та за три дні й сама тихо спочила біля їхньої могили.

У церковному календарі з’явився день пам’яті незламної четвірки мучениць, які прославили силу віри.

Цього дня віряни відвідували церковну службу, молилися мученицям, жінки просили про сімейне щастя та позбавлення безпліддя. Вважалося, що якщо спекти святковий коровай (або пиріг) і прикрасити його церковною свічкою, з побажаннями щастя й достатку роздати рідним, то в родині пануватиме гармонія. І обов’язково слід намагатися не викидати жодного шматочка випічки.

Що не можна робити

У день пам’яті чотирьох мучениць радять не розпочинати прибирання, прання, відкласти рукоділля, домашні турботи, зокрема приготування їжі. У колишні часи за домашню роботу бралися чоловіки.

Не можна було лихословити, сперечатися й сваритися.

Прикмети цього дня

З давніх-давен люди помітили, що в день Віри, Надії, Любові та Софії майже завжди холодно, дощить, а після свята вже можливі й заморозки.

Вважалося, що якщо журавлі відлетіли до кінця місяця, то морозу можна очікувати вже на Покрову, а якщо не відлетіли — то зима запізниться.

Грім 30 вересня обіцяє довгу та теплу осінь, а дощ свідчить про ранню весну.

Читайте також про свято Віри, Надії та Любові: гарні привітання та листівки.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.