Новини

Немовля померло під час хрещення: у Румунії церква відмовилася змінювати обряд

Синод Румунського Патріархату відмовив на своєму засіданні 25 лютого змінювати практику здійснення Таїнства Хрещення повним зануренням після інциденту із загибеллю немовляти на початку лютого в місті Сучава.

Як повідомляє низка православних телеграм-каналів, Синод отримав петицію за перехід до обливаному хрещенні, яку підписало більше 50 тисяч громадян Румунії.

Як інформує УМ, про це пише Портал “Credo.Press”.

Синод Румунського Патріархату констатував, що задоволення подібних вимог виходить за межі компетенції окремої Помісної Церкви.

Обов’язок Румунської Православної Церкви, – йдеться в ухвалі Синоду, – залишатися в спілкуванні і догматичному (доктринальне), літургійному (сакраментальне) і канонічному (дисциплінарному) єдності зі Вселенською Православною Церквою”.

У зв’язку з інцидентом Синод зобов’язав перед хрещенням опитувати батьків і хрещених дитини про стан його здоров’я. На богословських факультетах і в семінаріях Румунського Патріархату буде приділятися більше уваги практиці трьох занурень під час хрещення. Для священиків будуть організовані щорічні зустрічі, на яких їм будуть нагадувати про “порядок вчинення кожного з церковних Таїнств”.

Нагадаємо, шеститижнева дитина захлинулася під час хрещення в одному з храмів Румунського Патріархату. Десятки тисяч людей у ​​зв’язку з трагедією вже підписали онлайн-петицію про зміну “жорстоких” літургійних правил.

Новонароджене дитя померло 1 лютого в лікарні, куди його доставили з церкви в північно-східному румунському місті Сучава. Розтин показав, що у дівчинки була вода в легенях. Священикові, який проводив хрещення, пред’явлено звинувачення в ненавмисному вбивстві.

AFP нагадує, що в Румунії вже було кілька такого роду інцидентів. За повідомленнями засобів масової інформації, в останні роки проти погруження у воду під час хрещення було висунуто кілька громадських ініціатив.

Представник Румунської Патріархії Василе Банеску сказав, що священики “повинні поливати дитині тільки чоло ” при хрещенні, щоб уникнути подібних трагедій. Однак архиєпископ Феодосій спростував його слова і заявив:”Ми не дамо себе залякати”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.