Новини

У світі фіксують тривожні сигнали для кліматичної системи планети: як це вплине на погоду в Україні

Увесь тиждень з усього світу надходять тривожні сигнали для кліматичної системи планети. Тим часом в Україні почалась весна. Середньодобові значення в деяких областях підскочили вище нуля.

Про це йдеться 28 лютого в сюжеті ТСН.Тижня.

Що відбувається в світі

Приміром, у Німеччині зафіксували найбільший за всю історію метеоспостережень температурний стрибок – майже 42 градуси. Від мінус 23 потепліло до +18 усього за тиждень. І це абсолютний рекорд, кажуть тамтешні метеорологи.

Але ще більше тривожить звіт міжнародної групи вчених, який опублікували днями. Йдеться у ньому про цілковиту зміну клімату, до якої треба готуватися вже зараз. Бо погоду робить океан. Точніше – його течії. Це вони переносять тепло з тропіків у північні широти, і навпаки. Так має бути в ідеалі. І от зараз науковці помітили в цій системі серйозну тріщину.

Йдеться про сповільнення Гольфстріму, такого собі планетарного теплового насоса. Уповільнення Гольфстріму для нас означає частіші посухи, суворіші зими, потужніші шторми. І відремонтувати цю всесвітню помпу ми шансів не маємо. Бо льодовики Гренландії, які опріснюють океан, тануть з швидше, ніж того очікували. А отже ще більше змінюють щільність вод океану і напрям його потоків.

Тим часом цього тижня ще один гігантський айсберг відколовся від шельфового льодовика Бранта на південному полюсі. Крижина, що відірвалась, розміром як Лондон або півтора Києва.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.