Новини

Чому порожніють комерційні приміщення у Чернівцях: назвали вартість оренди офісів

У Чернівцях побільшало приміщень, від яких відмовляються підприємці. Чимало з них перейшло працювати онлайн, а декому не вигідно утримувати офіси через високу вартість оренди.

Про це йдеться у публікації газети “Молодий буковинець”.

Проходячи вулицями Чернівців, можна побачити чимало вільних приміщень, які здають в оренду під комерцію. На кожному з таких офісів висять таблички “Оренда”. Порівняно з “доковідним” 2019 роком таких приміщень суттєво побільшало. Підприємці скаржаться на високу вартість оренди, а також намагаються якомога більше економити.

Рієлтори стверджують, що суттєвого збільшення вільних приміщень у місті не відбулось. Мовляв, таблички з написом “Оренда” на офісах – звичне явище.

“Зрозуміло, що ця ситуація пов’язана із пандемією. Але багато нерухомості в місті здається певними хвилями, – розповідає ” ” директор рієлторського агентства Наприклад, якийсь ломбард зменшив кількість своїх відділень до трьох, а було в нього десять. Тому вони викинули на ринок сім приміщень”, – повідомив керівник одного з рієлторських агентств Сергій Босовик.

На його думку, найдовше затримуються в пошуках орендарів ті приміщення, де власники пропонують завищену ціну.

“Тому говорити, що ринок впав чи вмер, не можна, – каже рієлтор. – Просто іноді є завищені очікування деяких людей. Але загалом воно все так само, як і щороку. Просто є сплеск, коли якась мережа закривається. Тоді з’являється багато нових вільних місць. Відповідно, ця оренда цих приміщень може ставати дешевшою”, – додав Босовик.

“Оренда, порівняно з “доковідним” періодом, знизилась у ціні від 10 до 20 відсотків. Є деякі приміщення, які як коштували раніше, так і коштують сьогодні. Погані приміщення, якщо вони з явно завищеною ціною і був дефіцит, звісно, могли впасти у ціні на 30 відсотків”, – додав експерт.

Скільки коштує оренда під комерцію

Гравітон – 5-15 у.о.

Вулиця Головна (район Соборної площі) – 7-12 у.о.

Вулиця Героїв Майдану (район “Рязані”) – 10-15 у.о.

Вулиця Небесної Cотні – 10-25 у.о.

Вулиця Комарова – 10-25 у.о.

Центр (вул. Університетська, вул. Руська) – 15-25 у.о.

Проспект Незалежності – 15-35 у.о.

(Вказано приблизну вартість оренди одного квадратного метра приміщень під комерційну діяльність у різних районах міста. Точна ціна оренди залежить від низки факторів: наявності вітрин, ширини сходів на вході до приміщення тощо).

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.