Новини

Інфекціоніст назвав суттєву перевагу не надто популярної в Україні вакцини

Перевага вакцини CoronaVac, яка є менш популярною серед українців, полягає в тому, що вона виготовлена традиційним способом, випробуваним протягом десятиліть. Всі інші препарати від коронавірусу зроблені на основі інноваційних технологій.

Але всі без винятку вакцини від COVID-19 однаково ефективно рятують від тяжкого перебігу захворювання та смерті. Про це в коментарі OBOZREVATEL розповів доктор медичних наук, професор, завкафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.Богомольця Сергій Крамарев.

“Вакцина CoronaVac виготовлена за допомогою традиційного способу виробництва, який виправдав себе протягом десятків років. Всі інші вакцини інноваційні. Але сьогодні ніхто не зможе сказати, що краще”, – наголосив він.

Медик повідомив, що зазвичай на виробництво, перевірку ефективності і безпеки будь-якої вакцини потрібно 3-4 роки. “А тут за пів року створили вакцини. Звичайно, вам ніхто нічого не скаже. Це буде видно тільки через кілька років”, – зауважив він.

Крамарев запевнив, що всі оцінки тієї чи іншої вакцини з погляду їхньої ефективності або безпеки є суб’єктивними, оскільки не ґрунтуються на наукових дослідженнях.

“Думки суб’єктивні. Звичайно, певне підґрунтя є, але в принципі ніхто нічого конкретно не скаже. Просто тому що не знає”, – уточнив він.

Лікар пояснив, що слід розрізняти ефективність вакцини в запобіганні захворюванню як такому і ефективність у запобіганні важкому перебігу і смерті.

“За показниками ефективності запобігання захворювання вилка досить велика, від 60% до 95%. Але що стосується запобігання важким і смертельним формам, вони всі наближаються до 90-93%. Тому не має ніякого значення, яку вакцину вибрати”, – заявив медик.

“Вакцини різні за своїм складом, різні за технологією виробництва, але результат у них один і той самий: вироблення імунітету проти коронавірусу”, – підсумував він.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.