Новини

«Почати читати – за 10 занять»: у Чернівцях можна безкоштовно вивчити китайську мову

У місті вже 11 років є чи не єдина можливість вивчити китайську мову, до того ж безкоштовна.

Викладач – Андріан Гапей – колишній військовий перекладач, каже, що за великого бажання за 10 занять можна мати початкові знання, йдеться у публікації ” “.

Спочатку – малювати ієрогліфи

З 15 вересня тільки розпочалися уроки, мову вивчити з нуля захотіли декілька хлопчиків та дівчаток. На перше заняття сьогодні прийшов Михайлик, якому вісім років. Записала його на заняття мама.

– Ну, що, Михайлику, будемо вчити мову? – запитує Андріан Георгійович хлопця.
Хлопчик киває головою.

Вивчення китайської особливе тому, що той алфавіт не схожий на звичайний. Насамперед треба навчитися малювати ієрогліфи, а потім вже і вивчити їх, а це дещо ускладнює процес.

– Дивись, Михайлику, обов’язково потрібно запам’ятати, що всі рисочки ми вимальовуємо за єдиним правилом: зліва направо та зверху вниз, – зауважує викладач.

Показує хлопчику й азбуку, яку йому потрібно буде вивчити.

– Ось, дивись, ми будемо такі букви, а у нашому випадку ієрогліфи, складати як конструктор, маєш вдома Lego? Отак і ми будемо. Бачиш, у кінці нашої азбуки є ієрогліфи, які складаються і з 17 рисочок.

На першому занятті навіть і мені вдалося почерпнути для себе щось. Привітання китайською звучить “Ni hao”.

Доки хлопчик вчиться малювати риски, викладач розповідає. Коли запровадили дистанційне навчання, він створив власний сайт, що допоможе вчити мову не лише його учням, а й усім охочим, інформації там вдосталь.

– Тут є вся необхідна інформація для вивчення. Зібрав різні ресурси, все, що було у мене. Створений він передусім для того, щоб учні могли тренувати свої навички вдома, або ж, якщо комусь не вийшло прийти на заняття, то вся інформація та завдання є на цьому сайті. Ви самі навіть можете самостійно вчити мову за допомогою сайту, адже все тут подано ясно і у відкритому доступі.

Навчання абсолютно безкоштовне

Викладання китайської дещо відрізняється від звичайного вивчення іноземної мови у школі. До прикладу, якщо Андріан Георгійович бачить, що його учень не засвоїв матеріал, то вони вчать його заново і по кілька разів, адже всі подальші теми взаємопов’язані.

– Немає сенсу йти далі без добре закріпленого матеріалу попереднього уроку, адже все взаємопов’язане. Особливість китайської мови така: якщо якийсь момент прогавив, то далі вчити мову безрезультатно. Якщо щось не знаєш, то потім до кінця цих прогалин буде так багато, що сенсу із цього вивчення не буде взагалі, – розповідає викладач.

Каже, що на початку вересня охочих більше, а десь після 5,6 заняття кілька людей “відсіюється”. Залишаються лише ті, кому це дійсно цікаво.
– У кінці навчального року ми вручаємо спеціальні свідоцтва та грамоти нашим учням. Наприклад, що вони пройшли початковий курс вивчення і готові перейти на інший рівень. Але перед цим проводимо своєрідні іспити, щоб визначити рівень знань”, – додає Андріан Георгійович.

Під кінець нашої розмови приходить мама Мишка. Запитує, чи сподобалася йому китайська і чи буде ходити ще. Хлопчик із задоволенням киває головою.

Вчитися китайської може кожен охочий у міському палаці дітей та юнацтва. За словами Андріана Гапея, приймають вони дітей віком від 8 років, а також молодь до 21 року. Навчання тут безкоштовне.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.