Новини

25 вересня – яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

У Німеччині – День бутерброда, в Швейцарії – свято збору винограду, в США – День адміністраторів досліджень, День сміливця, День лобстера, День дочки, День кращого сніданку, День приготування їжі, День коміксів, на Маршаллових островах – День культури, у Франції – День симпатії харкі, в Італії – Фестиваль ремесел у Тоскані.

У Швейцарії – День святого Миколая з Флюе, в Мозамбіку – День Збройних сил.

Пам’ятні дати 25 вересня, річниці та події
У 1493 році Христофор Колумб вирушив у свою другу подорож до Америки.

У 1513 році іспанський конкістадор Васко де Бальбоа зі своїм загоном перетнув Панамський перешийок і став першим європейцем, який досяг Тихого океану.

У 1789 році Конгрес США запропонував прийняти 12 поправок до Конституції, відомі нині як “Білль про права”.

У 1818 році англійський лікар-акушер Джеймс Бландел провів першу в світі операцію з переливання крові від людини до людини. Це стосувалося пацієнтки з післяпологовою кровотечею. Використовуючи як донора чоловіка пацієнтки, Бланделл взяв у нього майже 4 унції крові з руки і за допомогою шприца перелив жінці. У 1825-1830 роках він провів 10 трансфузій, 5 з яких допомогли пацієнтам. Бланделл розумів серйозність цієї процедури, тому досить чітко розробив технологію забору крові та її переливання, а також винайшов перші зручні інструменти й опублікував результати своєї діяльності. У процесі дослідження він помітив ряд дефектів, що супроводжували процедуру: згортання крові, її несумісність, що нерідко призводила до смерті хворих, і повітряна емболія, у зв’язку з якою Бланделл запропонував низку методів моніторингу. Але він же й зазначив, що ніякий моніторинг не в змозі запобігти смертельним ускладненням гемотрансфузії. Сьогодні в медицині є ефективні методи, альтернативні переливання крові. Створюються центри безкровної медицини. Цей напрям розвивається в усьому світі та являє собою сукупність принципів і методів, спрямованих на максимальне заощадження власної крові хворого. І великий внесок у цю важливу справу вніс Джеймс Бланделл.

У 1888 році відкрився Лондонський Королівський палацовий театр у Слоун-Сквер.

У 1906 році іспанський математик і інженер Леонардо Торрес Кеведо продемонстрував перший у світі радіокерований пристрій – “Telekino”.

У 1909 році президент Франції Арман Фальєр відкрив у Парижі першу міжнародну аеронавтичну виставку. За три дні її відвідали 10 тисяч осіб. Примою виставки став літак “Блеріо XI”, на якому Луї Блеріо першим перелетів через Ла-Манш.

У 1910 році американський журналіст Уолтер Уеллман здійснив спробу перетнути Північну Атлантику на водневому Дирижаблі “Америка”. Через дві доби екіпаж дирижабля — п’ять чоловік і собака — буде з великими труднощами врятований англійським судном “Трент”.

У 1911 році сталася одна з найбільших корабельних аварій XX століття: в крюйт-камері французького ескадреного броненосця “Ліберте”, який стояв на рейді в Тулоні, прогримів вибух, що забрав життя 210 осіб, 184 були поранені.

У 1926 році американський промисловець, власник заводів з виробництва автомобілів по всьому світу, винахідник, автор 161 патенту, гаслом якого був — “автомобіль для всіх”, Генрі Форд оголосив 8-годинний 5-денний робочий тиждень на своїх підприємствах.

У 1974 році в журналі “Сайенс” вперше були оприлюднені дані досліджень, які свідчать про те, що аерозолі сприяють руйнуванню озонового шару Землі.

Яке сьогодні церковне свято
Православна церква 25 вересня вшановує пам’ять великомученика Артемона. У народі день назвали Змійовик, цього дня змії повзуть в укриття, щоб перечекати зиму. А виповзають вони “на свободу” 4 червня (на Василіска).

Що сьогодні не можна робити
Не можна ходити в ліс і на болото. А якщо побачили змію, то вбивати її в жодному разі не можна – накличете на себе нещастя.

Прикмети на 25 вересня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

– багато жовтого листя на деревах – до довгої осені;

– дощ – до затяжної зими;

– багато жолудів – до теплої зими й родючого літа.

25 вересня іменини
Іменини у Семена, Федора, Олексія, Миколи, Івана та Афанасія.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.