Новини

Коли відзначають Воздвиження Господнє і що не можна робити у цей день

Вознесіння Чесного і Животворящого Хреста Господнього відноситься до числа двунадесятих церковних свят. Друга назва – “Хрестовоздвиження”.

Його відзначають щороку 27 вересня, пише УНІАН.

Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього – історія свята

Православні віруючі відзначають цей день, посилаючись на події, які відбулися в 326 році. Саме тоді цариця Олена, яка вирушила на пошуки християнських святинь, знайшла Хрест, на якому був розп’ятий Ісус, і його труну, тобто, печеру, де він був похований, а потім воскрес.

Макарій – Єрусалимський Патріарх – спорудив хрест, щоб всі бажаючі могли побачити святиню і доторкнутися до неї. Імператор Костянтин – син цариці Олени – побудував храм Гробу Господнього (Вознесіння Христового).

Освятили храм 13 вересня, а 14 (27 – за новим стилем) заснували свято Воздвиження Господнього.

Саме тому щорічно свято Піднесення Хреста Господнього відзначати 27 вересня.

Воздвиження Хреста Господнього – що не можна робити в цей день

Свято випадає на суворий піст, тому православні віруючі повинні виключити з раціону м’ясо, рибу і будь-яку їжу тваринного походження. Також не можна лаятися, лихословити і займатися будь-якою важкою фізичною працею.

Наші предки вірили, що в цей період змії готуються до зими, тому в ліс краще не ходити – можуть напасти.

Що можна робити на Воздвиження Хреста Господнього

Християнська церква в цей день здійснює всенічне бдіння і літургію. Священики виносять хрест або його частки, а парафіяни цілують святиню. На аналої хрест лежить до віддання Воздвиження – 4 жовтня.

Після походу до церкви віруючі окроплюють святою водою свої будинки, щоб захиститися від нечистої сили. З тією ж метою потрібно намалювати будинку хрест крейдою, сажею, вугіллям. Хрест можна зробити і з гілочок горобини.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.