Новини

Майнінг-ферми та мільйони у біткоїнах: у Чернівцях депутати зберігають гроші в криптовалюті

У Чернівцях двоє депутатів міської ради задекларували володіння біткоїнами та майнінговими фермами.

Як повідомляє molbuk.ua, про це йдеться у відповідних електронних деклараціях представника “Єдиної альтернативи” Тараса Прокопа та депутата “Команди Михайлішина” Дениса Тимофєєва.

Згідно з декларацією Прокопа, обранець володіє такими сумами “крипти” – 1965 грн (Litecoin), 76386 грн (Ethereum), 1,3 млн грн (Bitcoin), 66,7 тис. грн (Bitcoin Cash) та 7105 грн (XRP).

– Один мій колега свого часу дуже активно включився у “тему” криптовалюти, – розповідає депутат. – Під час однієї нашої подорожі він розповів всю суть роботи цієї системи. Спочатку я подумав, що це якась чергова афера. Проте товариш мене переконав, що все ж таки за криптовалютою може бути майбутнє.

Тарас Прокоп вперше наважився придбати криптовалюту у 2016 році.

“Прийняв для себе рішення, що відкладатиму гроші у біткоїни, – каже він. – Поки жодного разу не знімав і не використовував ці гроші, а тільки накопичував,
вкладаючи вільні залишки грошей”.

На запитання, чи справді зберігати заощадження у біткоїнах вигідно й не ризиковано, депутат відповів:

“Ще не відчув нічого, бо ще не скористався цим. Наразі це як довготерміновий актив. Можливо, на нинішньому “стрибку” є сенс “виїхати”.

Тарас Прокоп каже, що виступає за право легалізувати в Україні криптовалютну систему.

“Абсолютно підтримую. Зараз звернувся до органів контролю, щоб дали детальні роз’яснення, як правильно і законно використовувати. Щоб не було проблем із законом. Нині ж чекаю на відповідь. На жаль, наразі нашим законодавством ця система не врегульована”, – сказав депутат.

Що ж до зберігання грошей у “матрацах” і банках, Прокоп каже:

“Залежить від сум. У нашій країні і одне, і друге може бути ризиковано. Якщо ми розуміємо, що вдома буде безпечно зберігати гроші, то, звичайно, так робитимемо. Хоча в нас і банківська система не дуже стабільна: ми ж бачимо, скільки банків “луснули”, і зараз, у період кризи, не зовсім зрозуміло, що буде далі з банківською системою… Тому, як на мене, нині альтернативні можливості інвестицій є більш надійними”.

А ось депутат “Команди Михайлішина” Денис Тимофєєв задекларував сім майнінг-ферм на загальну вартість майже 400 тис грн.

Крім того, Тимофєєв задекларував наявність у нього криптовалюти на суму понад 200 тис грн.

Як відомо, в українському законодавстві криптовалюти та майнінг не описані. Правоохоронці періодично знаходять та закривають майнінг-ферми, які незаконно під’єднуються до електромереж, а також притягуючи їхніх власників до відповідальності.

Так, в серпні 2019-го на Южноукраїнській АЕС було знайдено майнінгову установку на шість відеокарт RX470, що розташовувалась прямо в приміщенні станції. Обладнання було вилучено як речовий доказ. У 2018 році кіберполіцейські у ЛНТУ провели обшуки і вилучили обладнання для майнінгу на пів мільйона гривень.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.