Новини

30 років Незалежності: чим житла Буковина. 1999 – зсув у Костинцях та «ртутна» школа в Чернівцях

1999 – восьмий рік незалежності, до Буковини навідується неймовірна кількість зірок естради, популярними стають зірки з Чернівців.

Чернівчани продовжують на зарплату отримувати горілку, середня зарплата у нашому місті – одна з найнижчих в Україні.

Газета “Молодий буковинець” виходить на новий рівень – новини можна читати в інтернеті. Що ще відбувалося цього року?

Рік розпочинається з втішних новин – володарками гран-прі телеконкурсу “Юрмала-Москва-Крим” стали вихованки педагога-вокаліста Марії Когос з Чернівецького міського палацу дітей та юнацтва Любов Ляхомська (вікова група з 16 до 20 років) та Ольга Іванова (10-15 років). Конкурс відбувся у Ялті. Юні буковинки були в Ялті єдиними виконавцями українських текстів.

Діти не ходили до школи понад два місяці

З підвалу школи №27 вкрали горілку, яку видали вчителям на зарплату, а також фарбу, яку тримали для ремонту спортзалу. Зловмисники підпалили приміщення, в якому зберігалося 275 люмінесцентних ламп. Трубки ламп потріскали, через що ртуть почала випаровуватися. Пари металу забруднили шкільні кабінети. 2280 учнів школи не сіли за парти. Забруднено було 128 шкільних приміщень. Школу прозвали “ртутною”. Тоді ж виявилося, що будівля школи була здана з порушеннями, тому й виникли проблеми з її очищенням від ртуті.

“Два вентиляційні канали на даху розташовані у зоні вітрового підпору. А це означає, що йде зворотна тяга, бо поруч із вентканалом розташувалися оглядові вікна спортзалу. За нормами всі димарі повинні знаходитися вище інших отворів”, – сказав виробничий товариства “Житловик”.

Середня зарплата в Чернівцях – найнижча в Україні

Середня зарплата в Чернівцях – 135 гривень, до прикладу, у Києві – 300 гривень. Ситуація у нашій області була наскільки складною, що чернівчани бралися за таку роботу, за яку платня була 100 гривень на місяць.

Міліція викрила знімальну групу… порнофільмів

Колишній “зек” із Чернівців Олег Петров влаштував у своїй квартирі зйомки порнофільмів. Раніше він був засуджений за зґвалтування. Чоловік пропонував дівчатам вигідну роботу за кордоном – за це їм обіцяв від 300 доларів. Коли ж ті розуміли, що відбувається, він починав їх шантажувати. Проте були такі, яким і подобалася ця робота.

У зйомках йому допомагали дружина Марина, яка готувала дівчат до зйомок, брат Святослав та Дмитро Постевка, які працювали відеооператорами.

Деякі дівчата не витримали шантажувань, тому звернулися до міліції.

Трагедія: дитина повісилася через телепередачу

10-річний хлопчик Сорін разом із батьками дивився безневинну розважальну передачу “Каламбур”. Його зацікавив епізод, де жінка вішала чоловіка. Батьки навіть не підозрювали, що він теж вирішить спробувати…Наступного дня, 8 березня, хлопчика знайшли повішеним на горищі.

Масштабні зсуви у Костинцях

18 квітня о 2-ій годині ночі в селі Костинці Сторожинецького району активізувався зсув грунту. На цій території жило понад 300 людей, було 105 дворів. Практично усі вони дуже пошкодилися, а 40 були зруйновані. Повністю виведено з ладу лінії електропередач, дороги, криниці. За остаточними підрахунками, 400 людей постраждали, їх переселили в інші села.

У травні на двох буковинських зсувах – у Костинцях та на вулиці Барбюса у Чернівцях – побував президент Леонід Кучма. Він пообіцяв допомогти постраждалим та тим, хто залишився без даху над головою.

Кінець травня тішить хорошими новинами

Одружується співачка із Чернівців Катерина Бужинська із своїм продюсером, Юрієм Квеленковим. Чоловік був старший на 20 років. Пізніше Катя зізналася, що він “перетворив її життя на пекло”.

25 травня на Центральній площі у Чернівцях відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку. Там зібралося понад три тисячі чернівчан. Чернівці – останній обласний центр України, де не було такого пам’ятника. У нашому місті встановили бронзовий. На нього чекали майже 9 років.

У місті з’являються перші таксофони з картками

У червні на чернівецьких вулицях почали встановлювати таксофони. Спочатку їх було чотири. Для того, щоб скористатися телефоном, потрібно було придбати спеціальну картку на 10 чи 20 хвилин розмови. Ціна дзвінка – 10 копійок.

Черговий катаклізм – потоп у гірській частині краю

У липні в гірській частині Вижницького району, зокрема у селі Верхній Шепіт, вийшла з берегів річка Сірет. Місячна норма опадів випала того дня за півтори години. Було знищено вісім автомобільних мостів, п’ятикілометрову дорогу, підтоплено домашні господарства. Дві молоді жінки загинули.

Буковинці зійшли на найвищу гору Європи

Чернівецькі альпіністи Віктор Тухлинович, Артур Федорович, Омелян Скупиш, Павло Федорович та Вадим Радецький 27 червня піднялися на вершину Монблан у Франції. Це найвища гора Європи – 4807 метрів. Вони стали першими українцями, які здійснили сходження на неї і розгорнули український прапор.

Знайшли склад хімічних снарядів

У вересні у селі Зелений Гай місцевий чоловік виявив бойовий снаряд. Спеціалісти згодом на тому самому місці виявили аж 286 снарядів, що могло стати причиною загибелі тисяч людей, якби їх вчасно не помітили. Ймовірно, вони там пролежали з часів Першої світової війни. Снаряди були газові.

Чернівчани підтримали на виборах Кучму

За результатами першого туру президентських виборів у лідерах опинилися Леонід Кучма та Петро Симоненко. Така ситуація була і у всій Україні.

У кінці листопада за результатами другого туру Президентом України вдруге став Леонід Кучма. У Чернівецькій області його його підтримали 73,2 відсотки виборців, а Петра Симоненка – 21,4 відсотки.

Затори та мільйонні борги за світло

Із першим снігом в Чернівцях утворилися величезні затори, люди довго чекали на транспорт, особливо на тролейбуси. Причина паралічу на дорогах – відсутність пального для розкидачів піску. Люди ходили пішки на роботу, навчання.

У грудні сталася трагічна аварія за участю машини-снігорозкидача. Вона наїхала на авто, у якому було двоє людей – вони померли на місці.
Кінець місяця “тішить” багатомільйонними боргами за електроенергію. Грудень у прямому сенсі стає “темним”. Світло часто вимикають, інколи раптово зупиняється на кілька годин весь рух тролейбусів.

Читайте також, чим жила Буковина усі 30 років Незалежності:

1998 рік – страйки через затримку пенсій і зарплат.

1997 рік – політ нашого космонавта та зарплата горілкою.

1996 рік – вчителі без зарплати та перші мобільники.

1995 рік – рік великих втрат і катаклізмів.

1994 рік – вибори першого мера та рекорд смертних вироків.

1993 рік – сексуальний маніяк та відключення світла.

1992 рік – цукор за талонами та нові українські гроші.

1991 рік – черги за продуктами і референдум.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.