Новини

«Віддали пас» Чернівецькій облраді: що означає рішення про висловлення недовіри Осачуку

Чернівецька районна рада сьогодні 34-ма голосами депутатів ухвалила рішення про висловлення недовіри голові Чернівецької обласної державної адміністрації Сергію Осачуку.

У “будинку з левами” вирішили це рішення не коментувати.

“Це політичне рішення, яке немає змісту коментувати”, – повідомили в прес-службі ОДА.

Чи має це рішення якусь юридичну силу, і про що свідчить сьогоднішня ухвала Чернівецької райради? На прохання кореспондента molbuk.ua цю ситуацію прокоментував політолог Ігор Гаврада:

“В демократичній традиції існують такі механізми як вотум довіри та вотум недовіри. Вони використовуються зазвичай в процедурах, які стосуються механізму стримувань і противаг різних гілок влади. Наприклад, якщо парламент висловив недовіру уряду, то міністри йдуть у відставку, незалежно від того добре чи погано вони працювали. Їхня особиста самооцінка не має жодного значення.

Аби збалансувати відносини між місцевими елітами в Закон України “Про місцеві державні адміністрації” заклали можливість висловлення недовіри головам обласних й районних адміністрацій відповідними радами. Коли в якійсь раді знайдеться дві третини депутатів, які проголосують за таку недовіру, то президент держави має прийняти відставку такого голови області чи району.

В політиці буває так, що між намірами та їх здійсненням, між погрозами та реальними діями відстань настільки велика, що скидається вона на прірву. Іншими словами пригрозити недовірою і провести її – це різні речі.

Коли вдатися до футбольної термінології, то дії Чернівецької районної ради – це не червона картка голові ОДА Сергію Осачуку. Це більше схоже на погрозу жовтою. Чому так? По-перше, районна рада уповноважена висловлювати недовіру лише керівнику району, у нашому випадку – Дмитру Козарійчуку. Цього, власне, не сталося.

Натомість, по-друге, депутати звернулися до колег з обласної ради з пропозиціями, щоб ті розглянули питання про висловлення недовіри Осачуку. А облрада якраз на це уповноважена.

Нарешті, по-третє, Чернівецька райрада своїми діями почала публічний політичний процес, який до цього відбувався переважно у тіні. Досить давно циркулювали чутки, що чимало політичних і навколополітичних сил області невдоволені як діями Сергія Осачука, так і діями його соратників й підлеглих.

Районні депутати “віддали пас” керівництву обласної ради, яке й має зрештою прийняти рішення – успішно замкнути його й відправити Осачука на лаву збитих губернаторів чи змарнувати цим гольовим шансом і залишити команду нинішнього голови ОДА й далі керувати Буковиною”.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.