Новини

Тест на визначення вагітності: від несподіваних способів до науково підтверджених методів*

Протягом всієї історії людства жінки намагалися встановити вагітність на ранніх стадіях. Давньогрецький цілитель Гіппократ першим описав у своїх працях основну ознаку особливого становища – припинення менструації. То був вже відомий факт, але саме Гіппократ встановив причинно-наслідковий зв’язок між цими подіями. Жінки намагалися самостійно визначити свій особливий статус, використовуючи часом найнесподіваніші методи.

Результат вважався позитивним у таких випадках:
мочилися на зерна пшениці та ячменю й вони проростали приблизно через 7 днів;

тампон з трави вставляли на три доби у піхву й він міняв колір;

суміш ранкової сечі та виноградного вина залишалася прозорою;

глибокі сліди на траві після ходіння босоніж;

цибулину вставляли на ніч у піхву, а вранці характерний запах з рота був відсутній;

перед очима розтирали особливий червоний камінь і його пил потрапляв їй в очі.

Сьогодні ми маємо сучасні методи визначення особливого стану на найбільш ранніх стадіях. Простий тест у домашніх умовах дозволяє визначити особливий стан за 5-10 хвилин. Його поверхня покриттям спеціальним індикатором, що реагує на рівень хоріонічного гонадотропіну людини (ХГЛ) у сечі. Пропонуються різні варіанти – паперові смужки, планшетні, струменеві, цифрові моделі. Замовити тести на вагітність, не виходячи з дому, можна на сайті мультирегіонального інтернет-магазину MAKEUP.

Нашим прабабусям було набагато складніше визначити свій особливий статус. Вагітність без заміжжя викликала громадський осуд, а спілкування з лікарем часто перетворювалося на справжні тортури. Нещасній належало зізнатися, що вона займалася сексом поза шлюбом. Вона не мала можливості розібратися у ситуації самостійно, без сторонньої участі. У 20-30-ті роки вчені пропонують перші тести, але виконуються вони тільки у лабораторіях. Зібрану сечу вводили мишам, щурам, а трохи пізніше стали використовувати жаб. Результатом дослідження була певна реакція їхніх організму. Тварини гинули, а пропоновані методи вимагали особливих клінічних умов.

Ідея створення тесту, який можна виконувати у домашніх умовах належить дизайнерці Маргарет Крейн. Треба визнати, що вона була далека від медицини й поступила на роботу у фармацевтичну компанію Organon (штат Нью-Джерсі, США) для розроблення оформлення пакування косметичних товарів. Одного разу вона побачила у лабораторії фірми підвішені на штативах пробірки – діагностичні тести на визначення вагітності. У пробірку з реагентом додавалася піпеткою сеча та трохи води. Поява через 2 години червоного кола на самому дні означала позитивний результат.

Маргарет подумала, що цілком можливо самостійно впоратися з таким дослідженням. Наприкінці 60-х вона виготовила таке пристосування, яке надійшло у продаж у 1971 році. Чоловіки спочатку поставилися до неї негативно. Вони вважали, що жінкам не під силу самостійно виконати тестування. Але успіх перевершив всі очікування й саме ця пропозиція стала стартом для розвитку й удосконалення тестів на вагітність, які використовуються у домашніх умовах.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.