Новини

У США створили вакцину проти коронавірусу, яку можна вдихати через ніс

Учені США створили безпечну вакцину від коронавірусу нового типу, яка вдихається через ніс (інтраназальна) і вводиться без уколів.

Про це повідомив професор хімічної та біомолекулярної інженерії Університету Х’юстона Навин Варадараджан.

За запевненнями вчених, новий препарат забезпечує стійкий місцевий імунітет проти патогенів, які вдихаються.

“Вакцинація слизових оболонок може стимулювати як системний імунітет, так і імунітет слизових оболонок і має ту перевагу, що є неінвазивною процедурою, що підходить для імунізації великих груп населення”, — сказав Варадараджан.

Фундаментальним обмеженням внутрішньом’язових вакцин є те, що вони не призначені для індукції імунітету слизових оболонок. Як показала попередня робота з іншими респіраторними патогенами, готовність імунітету до повторного зараження вірусом вимагає адаптивних імунних відповідей в дихальних шляхах і легенях.

На думку дослідників, назальна вакцина також буде служити для справедливого розподілу вакцин по всьому світу. За оцінками, країни першого світу вже забезпечили і вакцинували кілька внутрішньом’язових доз для кожного громадянина, в той час як мільярди людей в таких країнах, як Індія, Південна Африка і Бразилія з великими спалахами, на даний час не вакциновані.

“Для справедливого розподілу потрібні стабільні вакцини, які можна легко транспортувати. Як ми показали, кожен з наших компонентів, білок (ліофілізований) і ад’ювант (NanoSTING), стабільні протягом більше 11 місяців і можуть зберігатися і відправлятися без необхідності заморозки”, — сказав Варадараджан.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.