Новини

30 грн за куб: на українському ринку газу паніка

У середу, 15 вересня, ціна на газ в Європі знову побила черговий рекорд – понад $900 за тисячу кубометрів.

Про це пише Главком.

Причиною стрімкого здорожчання, за даними біржі ICE Futures, є низький рівень запасів газу в підземних сховищах Європи при його обмеженому надходженні трубопроводами та в зрідженому вигляді.

За відомостями Української енергетичної біржі, також впливає на зростання цін на ринку ситуація з гігантським газовим родовищем Гронінген у Нідерландах, яке, можливо, закриється на три роки раніше запланованого терміну.

Та якщо з цінами на газ для населення є ясність: їх обіцяно тримати на рівні 8-9 грн/куб. м коштом видобутку українського блакитного палива. То для всіх інших споживачів (приватних підприємств та бюджетних установ) ціну диктує ринок, який прив’язаний до європейських котирувань.

Вже сьогодні майданчик ProZorro, куди за дорогим газом сходяться бюджетні організації та інші державні структури, без перебільшення трясе.

Протягом 6-10 вересня в Україні було проведено 75 тендерних процедур із закупівлі природного газу. Найбільший контракт (3,9 млн грн) отримав ТОВ “Харківгаз збут”, який постачатиме Міжрегіональному центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування Державної служби України з надзвичайних ситуацій 200 тис. куб. м природного газу за початковою ціною 19,85 грн/куб. м. Загалом, ціни на газ коливалися у діапазоні від 19,10 до 23,82 грн за куб. м.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.