Новини

Податковий борг буковинців зростає: у ДПС розповіли деталі

Майже пів мільярда гривень податків заборгували буковинці станом на вересень. Від початку року загальний борг зріс від 324 до 456 мільйонів гривень. Нині в області нараховується близько 80 тисяч боржників.

Про це на пресконференції розповів заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк, передає molbuk.ua.

Більшість боргу складають юридичні особи – 361 мільйон, фізичні особи винні 63 мільйони і 31 мільйон гривень у вигляді податкових платежів винні державі буковинці.

На приріст податкового боргу вплинула несплата донарахованих сум за результатами контрольно-перевірочної роботи (після судового оскарження), а також несплата громадянами поточних зобов’язань після настання граничного терміну (30 серпня) майнових податків. Це плата за землю та орендна плата за землю, податок на житлову і нежитлову нерухомість. Також зросли борги у платників єдиного податку.
За словами Загарюка, часто люди сплачують податок у крайньому випадку: коли треба щось вирішити або коли є небезпека щось втратити. Наприклад, людина терміново хоче продати авто, іде до нотаріуса, а виявляється що її майно не підлягає відчуженню, адже є описаним через борг у податкову заставу. Тоді вже йому потрібно заплатити борг, щоб надалі продати авто. Або наприклад людина зібралась за кордон на відпочинок, вже прийшла в аеропорт, на паспортний контроль. А тут виявляється, що виїзд за межі країни заборонений, бо є заборгованість. Отакі методи є ефективними.

За несвоєчасну сплату податку ДПС може примусово стягнути кошти і конфіскувати майно, а згодом за рішенням суду і продати на аукціоні. Така практика здійснюється не раніше ніж через 60 днів з моменту вручення податкової вимоги. Утім, такі заходи не стосуються малих сум, вимогу не надсилають, якщо борг не перевищує 3060 гривень.

“Минулого року ДПС списало всю заборгованість з платників податків, сума заборгованості яких складала менше 3060 гривень. Цьому передувала велика робота, ініціатива Президента, так званий закон 1072. Платникам надали багато можливостей і переваг, якими просто треба було скористатись. Зараз є ще один інструмент для спрощення. Якщо сума заборгованості складає менше 6800 гривень, то можна подати заяву і відтермінувати сплату боргу. Така функція діятиме до першого грудня, тому хто ще не встиг, то хай поспішають”, – повідомляє заступник.

Також пан Загарюк розповів про те, як просувається процес податкової амністії, який почався з першого вересня. За його словами, у Чернівцях таких декларацій ще нема. За повідомленням податкової служби, в Україні зараз є лише дві подані декларації. Буковинські податківці очікують,що і в нас процес почнеться,адже якщо вірити моніторингам, то буковинцям є що декларувати.

” ”

molbuk.ua

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.