Новини

15 вересня – яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

Яке свято 15 вересня

Цього дня світ відзначає День вільних грошей, Міжнародний день крапки, День народження екологічної організації Greenpeace, Міжнародний день демократії та Всесвітній день боротьби з лімфомами.

У США – День IT-професіоналів, День “Будь готовий”, День пасти “Лінгвіні”, День м’ятного лікеру, День фетрового капелюха, в Білорусі – День бібліотек, в Індії – День інженера, у Нідерландах – День принца, в Гондурасі, Гватемалі, Коста-Ріці, Сальвадорі, Нікарагуа – День незалежності, в Азербайджані – День знань, у Мексиці – День пам’яті долореського призову до революції, в Британії – День битви за Британію, у Таїланді – День Сілпи Бхірасрі.

Пам’ятні дати 15 вересня, річниці та події

У 1830 році в Англії відбулося урочисте відкриття першої міжміської залізничної лінії на паровій тязі: з Ліверпуля в Манчестер. Об 11 годині 20 хвилин із Ліверпуля по 50-кілометровій магістралі вирушили вісім залізничних вагонів. Товариство з обмеженою відповідальністю “Liverpool & Manchester Railroad Company” призначило головним інженером шахти проекту Джорджа Стефенсона, винахідника паровоза, який не тільки сконструював машини, що виграли у відкритому конкурсі право обслуговувати нову дорогу, а й проклав саму магістраль, за “вантажопідйомністю й витривалістю” визнану знавцями – шедевром дорожнього будівництва. Ширина колії, обрана Стефенсоном, у всіх країнах досі вважається стандартною. Потяги розвивали швидкість до 30 км/год, пасажири були в захваті. Церемонія відкриття залізниці стала дуже важливою подією державного масштабу. На ній були присутні багато членів уряду, включаючи прем’єр-міністра герцога Веллінгтона. З цього дня у Великобританії, а потім і в усьому світі почалася бурхлива епоха розвитку мережі залізниць.

У 1874 році в швейцарському Берні відкрився міжнародний поштовий конгрес, на якому зібралися представники 22 країн з метою виробити правила, що регулюють обмін поштою між державами. У жовтні ними був підписаний договір про створення Всесвітнього поштової спілки.

У 1917 році був випущений перший номер журналу “Форбс”.

15 вересня 1916 вперше у світі була проведена танкова атака, в якій було задіяно 49 бойових машин моделі Mk.1. Це відбулося в ході великомасштабної наступальної операції англо-французьких військ проти німецьких з’єднань під час Першої світової війни у битві біля села Флер поблизу річки Сомма. Але через низьку технічну надійність цих танків в атаці брало участь лише 18 бойових машин, інші вийшли з ладу через неполадки або застрягли в болоті. Проте танки, що брали участь в битві, змогли просунутися вглиб оборони на 5 км за 5 годин. Причому втрати англійців у цій наступальній операції виявилися в 20 разів меншими від звичайних. Перший дослідний зразок танка був побудований у Британії роком раніше (в 1915 році) і називався “Little Willie”. А остаточно перша бойова модель танка була готова у 1916 році, коли пройшла випробування, і перше замовлення британської армії на 100 машин надійшло у виробництво. Це був танк Mk.1, що випускався в двох модифікаціях – “Female” (тільки з кулеметним озброєнням) і “Male” (з кулеметом і двома 57-мм гарматами). Танк рухався зі швидкістю 6 км/год, долав дротяні загородження і траншеї. Броня товщиною 6-10 мм тримала влучання куль та осколків, але не могла витримувати прямого влучання снаряда. Танк вагою майже 30 тонн і довжиною близько 10 метрів не мав машинного відділення. Екіпаж, що складається з 8 осіб, і двигун знаходилися в одному корпусі, де температура піднімалася до 50 градусів. Люди непритомніли від вихлопних газів та порохового диму. Протигаз, або респіратор входили у стандартне спорядження екіпажу. І хоча в битві на річці Соммі через малу кількість танків фронт не вдалося прорвати остаточно, але бойова машина показала свої можливості, та й психологічний вплив на німецьку піхоту був величезним. Також стало ясно, що за танками, як видом бойової техніки, велике майбутнє.

У 1930 році був проведений перший міжнародний матч з бриджу.

У 1949 році Конрад Аденауер став першим канцлером ФРН.

15 вересня 1971 року – день першої організованої акції екологів проти ядерних випробувань. Це – День народження міжнародної екологічної організації “Грінпіс” (“Зелений світ”). Засновники “Грінпіс” – Бен Меткаф і Девід Фрейзер Мак Таггарт. До того, як заснувати “Грінпіс”, Бен очолював PR-агентство, а Таггарт займався бізнесом у Канаді. У 1971 році невелика група екологів “оголосила війну” американському уряду, який проводив ядерні випробування на острові Амчитка (Аляска) – це була перша організована природоохоронна акція протесту. Саме у членів цієї групи на чолі з Беном Меткафом і Девідом Таггартом незабаром виникла ідея створення екологічної організації “Грінпіс”. Девід Фрейзер Мак Таггарт з 1979 по 1991 рік був беззмінним президентом “Грінпіс”, а в останні роки був почесним президентом організації (він загинув в автокатастрофі у березні 2001 року). За час свого існування “Грінпіс” виріс з групи ентузіастів у потужну міжнародну екологічну організацію, яка активно діє по всьому світу. Фінансується організація та її відділення виключно за рахунок добровільних пожертвувань. Головним керівним органом є Рада “Грінпіс”, що складається з представників усіх офісів організації, які існують більш ніж у 40 країнах світу.

У 1981 році в Альберті (Канада) був відкритий найбільший у світі торговий центр площею 483 тисячі квадратних метрів.

У 1997 році був зареєстрований домен Google.com.

У 2001 році Алессандро Занарді, керуючи болідом серії Championship Auto Racing Teams (CART) на трасі у Німеччині, зазнав серйозної аварії, в результаті якої йому, згодом, були ампутовані обидві ноги нижче коліна.

У 2008 році банк Lehman Brothers подав заявку на банкрутство, що стало початком світової економічної кризи.

Яке сьогодні церковне свято

15 вересня православний світ вшановує пам’ять преподобних Антонія і Феодосія Печерських. Ці угодники Божі є засновниками та покровителями монашества на Святій Русі. Вони заклали фундамент строгого духовного життя наших предків, показали приклад братолюбства. Заснована преподобним Антонієм і влаштована преподобним Феодосієм Києво-Печерська обитель стала взірцем для інших монастирів і мала велике значення для развитку Православ’я на Русі.

Що сьогодні не можна робити

У цей день краще відмовитися від молочних продуктів. Не можна ледарювати, нити та скаржитися.

Прикмети на 15 вересня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

– низькі хмари – до негоди;

– безвітряно – осінь буде ясною та теплою.

15 вересня іменини

Іменини у Антона, Феодота, Богдана, Руфіни, Павла, Василя, Анатолія, Петра, Віктора, Юхима, Михайла, Володимира, Миколи та Ксенії.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.