Новини

«Усі ходять до школи, а наші діти – вдома»: чому у ліцеї у Чернівцях учнів відправили на дистанційку

Учні ліцею №10 (колишньої гімназії №3 у Чернівцях) навчають дистанційно. Після завершення святкової лінійки, яка відбулася у дворі школи, класні керівники на онлайн-зборах кожного з класів повідомили, що за парти школярі сісти не зможуть через незавершені ремонтні роботи. І поки вони триватимуть, навчання для всіх класів відбуватиметься дистанційно.

Про це йдеться у публікації ” “, пише molbuk.ua

“У всіх був шок”

Відповідне розпорядження з’явилося і на сайті управління освіти Чернівецької міськради.

Зазначається, що за результатами вивчення готовності закладів освіти міста до початку нового навчального року працівники Головного управління Держпродспоживслужби в області заборонили навчальний процес у будівлях філософсько-правового ліцею №2 та ліцею №10 – через те, що вони не відповідають вимогам санітарного регламенту.

“У цих закладах реалізовується програма енергоефективності “НЕФКО”, і підрядники не встигли закінчити ремонтно-будівельні роботи до 01.09.2021 року”, – йдеться у повідомленні.

“Одразу після завершення ремонтно-будівельних робіт у вищевказаних закладах освіти буде відновлений навчальний процес за очною формою навчання”, – пообіцяли в управлінні освіти.

Батьки учнів страшенно обурилися. Передусім тим, що їм повідомили про це в останній момент. А ще, стверджують, майже все літо у школі нічого не робилося. Хоча розпочали роботи ще на початку весни. І були великі сподівання, що все завершать вчасно. Але, мовляв, через літній простій та відсутність контролю за просуванням ремонту з боку керівництва школи склалася така ситуація.

До редакції ” ” звернулися практично одночасно декілька батьків учнів із різних класів ліцею №10. Побоюючись негативних наслідків для своїх дітей, вони побажали залишитися анонімними.

“Ремонт у школі розпочали ще навесні цього року, – розповідає одна з представниць батьківського колективу. – Тоді проводили вентиляцію, замінювали вікна, оновлювали фасад. Через це наших дітей відправили на дистанційне навчання у той час, як учні інших шкіл навчалися. Батьки з розумінням поставилися до ситуації, сподіваючись, що за літо основні роботи виконають, і можна буде відновити очне навчання. За цей час мали завершити ремонт фасаду, замінити всю систему опалення, вентиляцію. Але щойно діти пішли на канікули, роботи в школі припинилися взагалі. Відновили їх тільки з 16 серпня, коли треба було приймати школу до навчального року. Батьків змусили провести у класах генеральне прибирання, перемити вікна. А першого вересня батьків повідомили, що діти навчаються дистанційно. Скільки часу – невідомо. У всіх був шок. Зважаючи на ситуацію з ковідом, те, що діти майже півтора року навчаються то очно, то за змішаною формою, то дистанційно, рівень їхніх знань істотно знизився. І батьки надзвичайно занепокоєні такою ситуацією. Просто дуже шкода, що наші діти, поки є можливість вчитись очно, навчаються дистанційно, – розповіла жінка.

Так виглядав ліцей станом на 31 серпня

“Варто сприймати це як благо”

Прецедент прокоментувала очільниця міського управління освіти Ірина Ткачук. Вона запевнила, що 6 вересня разом із заступником міського голови, керівником департаменту інфраструктури та благоустрою, підрядником та представником технагляду побувала у ліцеї №10. Там підрядник пообіцяв, що за 2 тижні учні зможуть зайти до школи.

“Раджу сприймати цей проєкт, як благо. Адже від нього можна отримати величезні переваги – підвищення рівня енергоефективності, комфорту. Але наразі треба потерпіти. Ми вже конкретно поспілкувалися з підрядником, він обіцяє за 2 тижні створити умови для того, щоби діти зайшли у школу. Тобто всі роботи ще виконані не будуть, але те, що зроблять, дозволить дітям розпочати очне навчання. А ми, своєю чергою, будемо ініціювати позапланову перевірку від Держпродспоживслужби щодо того, щоби вони видали такий дозвіл”, – каже посадовиця.

Ірина Ткачук зазначає: питання, чому не проводилися влітку роботи, треба адресувати не директорці, а підряднику.

“Це ж не роботи, які ініціювалися безпосередньо директором. Підрядник стверджує, що була проблема з постачанням якихось деталей, які їм були потрібні для провадження робіт”, – пояснює.

Ірина Ткачук каже, що поділяє обурення батьків щодо того, що їм повідомили про “дистанційку” лише 1 вересня. Хоча, зауважує, керівництво школи могло і саме до останнього не знати ситуації, адже підрядник переконливо запевняв, що все встигне зробити до 1 вересня.

“Розумію, я би теж була обурена. Мабуть, треба було більше працювати з батьками. До прикладу, якщо ми говоримо про ліцей №2, то в них немає такого супротиву від батьків. Їм пояснили, що це робиться для їхніх дітей, є план виконання робіт і поки це все не зробиться, вони не зможуть працювати очно. А тут така робота десь не була проведена. Але чому? Тут варто зрозуміти ситуацію. У ліцеї №2 роботи розпочалися лише в середині літа. А в ліцеї №10 вони почалися ще в березні і провадилися дуже швидко. Більше того, у серпні, коли ми навідалися до школи, директорка казала, що підрядник обіцяє встигнути до вересня. Тому, можливо, батькам нічого не повідомляли заздалегідь, бо й самі не знали, як воно буде”, – припускає Ірина Ткачук.

Чиновниця запевняє, що жодного дозволу від управління освіти щодо допуску до навчання у ліцеї №10 не було.

“Комісія об’їжджала заклади освіти для перевірки стану їхньої готовності до нового навчального року у період із 16 по 25 серпня. Але це ж не управління освіти саме проводить цю перевірку. Там є представники ДСНС, управління освіти, Держпродспоживслужби, медики. 31 серпня відбулася повторна перевірка. Але коли 31 серпня виїхали повторно і побачили, що обіцянка не виконана, ухвалили рішення не дозволяти наразі очне навчання у закладі”, – пояснює І. Ткачук.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.