Новини

13 вересня – яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

Яке свято 13 вересня
Цього дня світ відзначає Міжнародний день шоколаду, День програміста, День осінніх пирогів, День позитивного мислення, День народження пеніциліну, Міжнародний день пам’яті жертв фашизму, Всесвітній день журавля, День народження біоніки.

В Україні – День танкістів, День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості, у Казахстані – День сім’ї, у США – День закуски соліннями, День боротьби з целіакією, День знайомства дітей з кухнею, День печива з передбаченнями, День арахісу, в Латвії – день батька, у Німеччині – день Батьківщини, день картопляних галушок, у США і Канаді – день дідусів і бабусь, у Бразилії – день алкогольного напою “кашаса”, в Австралії – день екологічно сталого будинку, в Румунії – Свято збору винограду, на Маврикії – День інженера, у Данії – День фіорду, в Туркменістані – День туркменського бахши, в Мексиці – День пам’яті дітей-героїв, у Таджикистані – День меліораторів, у Британії – День Роальда Даля.

Пам’ятні дати 13 вересня, річниці та події

У 1902 році у Великій Британії вперше як доказ вини обвинуваченого були використані його відбитки пальців з місця злочину.

У 1922 році був зафіксований світовий рекорд максимальної температури повітря біля поверхні Землі. В Ель-Азізії (на території нинішньої Лівії) стовпчик термометра в тіні піднявся до позначки +57,7°C.

13 вересня 1929 року на засіданні Медичного дослідницького клубу при Лондонському університеті англійський учений Олександр Флемінг уперше представив публіці своє відкриття – пеніцилін. Доповідь Флемінга “Культура пеніциліну” особливого інтересу у слухачів не викликала. Навіть після опублікування статті відкриття не було цікавим медикам. А все тому, що пеніцилін виявився дуже нестійкою речовиною. Він руйнувався навіть за короткочасного зберігання. Історія пеніциліну почалася ще в 19 столітті. У 1896 році італійський лікар Б.Гозіо вивів перший у світі антибіотик, найімовірніше, пеніцилін, однак він не отримав практичного застосування і був забутий. У 1913 році американські вчені У.Альсберг і О.Блек отримали з гриба виду Penicillium пеніцилінову кислоту, що має антибактеріальні властивості. Але війна перервала їхні дослідження. У 1928 році англійський вчений бактеріолог Олександр Флемінг провів простий експеримент дослідження захисту організму людини від інфекційних захворювань. У результаті абсолютно випадково він вивів, що звичайна цвіль синтезує речовину, що знищує збудники інфекції, і виявив молекулу, яку назвав пеніциліном. У 1930-х роках вчені намагалися поліпшити ефективність пеніциліну, але тільки у 1938 році вчені Оксфордського університету Говард Флорі та Ернст Чейн виділили чисту форму пеніциліну. Через велику потребу в лікарських засобах у період Другої світової війни вже у 1943 році почалося виробництво цього антибіотика в великих масштабах. А у 1945 році Флемінг, Флорі та Чейн отримали Нобелівську премію за своє відкриття.

У 1958 році в Індійському океані, в територіальних водах султанату Оман, зіткнулися на повному ходу два танкери з вантажем сирої нафти – французький “Фернан Жільбер” і ліберійський “Меліка”. Після сильного удару і подальших вибухів та пожежі обидва кораблі затонули. Трагедія призвела до загибелі 21 людини.

13 вересня – День народження біоніки. Біоніка (від грец. Biōn – елемент життя) – наука, що межує між біологією і технікою, яка вирішує інженерні завдання на основі аналізу структури та життєдіяльності організмів. Біоніка тісно пов’язана з біологією, фізикою, хімією, кібернетикою й інженерними науками – електронікою, навігацією, зв’язком, морською справою та ін. Прабатьком біоніки вважають Леонардо да Вінчі, якому належить ідея застосування знань про живу природу для вирішення інженерних завдань. Його креслення і схеми літальних апаратів були засновані на будові крила птаха. У наш час за кресленнями да Вінчі неодноразово здійснювали моделювання орнітоптера. Дата свята невипадкова: 13 вересня 1960 року в американському місті Дайтоні відбувся перший симпозіум з біоніки, який офіційно закріпив появу нової науки. Вчені обрали своєю емблемою скальпель і паяльник, з’єднані знаком інтеграла, а девізом – “Живі прототипи – ключ до нової техніки”.

У 1965 році в США вийшов сингл “Yesterday” гурту “Бітлз”.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 13 вересня вшановує пам’ять священномученика Кипріяна, єпископа Карфагенського. У народі день назвали Купріянів, або Журавлине віче. Починався збір журавлини. Журавлину ще називали журавлинкою або журавлиною ягодою.

Що сьогодні не можна робити
Не можна займатися важкою фізичною працею, а також позичати гроші – вони перестануть водитися.

Прикмети на 13 вересня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

– журавлі низько летять – зима буде м’якою; високо – суворою;

– журавлі кричать – до дощу;

– молодик – буде багатий урожай журавлини.

13 вересня іменини
Іменини у Геннадія, Дмитра, Володимира, Михайла й Олександра.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.