Новини

«Менші, ніж із Херсона, але смачні»: де та як на Буковині вирощують кавуни

Вирощують місцеві баштанні на Хотинщині, Кельменеччині, Сокирянщині.

Саме тепер кавуни вже повністю достигли, тож буковинці, які не полінувалися їх посадити та виростити, досхочу ласують ними, ще й продають, йдеться у публікації ” “.

“Висаджую у горщики, а потім на город”

Мешканка Хотина Наталія ЛАТКІВСЬКА садить кавуни майже щороку. Каже, щоби краще прийнялися, спочатку у квітні висаджує в горщики розсаду. Через місяць-півтора, коли земля вже добре нагріється, пересаджує на город.

“Якщо за кавунами правильно доглядати, вони виростуть не гіршими, ніж ті, що з півдня України, – переконана Наталія. – Щоби мати гарний результат, треба біля їх добряче доглянути, це доволі складний процес. Найбільше залежить від погоди – треба, щоби було достатньо тепло. Також насіння має бути якісним, дорогим і підходити для нашого регіону. Одного року в нас був доволі гарний урожай. Кавуни виросли великі і на смак нічим не гірші від херсонських. Тепер, щоправда, не маємо часу цим займатися, відповідно, і урожаю особливого немає.

На Хотинщині багато людей цілі городи засаджують баштанними, зауважує жінка.

“Єдине, що наші кавуни виростають трохи меншими, ніж із півдня. Також вони достигають пізніше: якщо у Херсоні, до прикладу, сезон розпочинається у липні і закінчується у серпні, то у нас він у серпні лише стартує”.

Наталія додає, що можна й не так “заморочуватися” і висаджувати рослини відразу на город.

“Мій батько у квітні відразу садить розсаду в город. Але земля ще холодна, навесні часто трапляються заморозки. Тому для кавунів менше шансів вирости. Хоча частина все ж достигає”, – каже жінка.

Співрозмовниця зазначає, що баштанні практично не потрібно поливати.

“Зазвичай кавуни ростуть у полі і їх не треба часто зрошувати. Батько взагалі їх жодного разу за сезон не поливає. Тут такий нюанс – якщо вже почали зволожувати, треба це робити регулярно”, – радить Наталя Латківська.

Такі як на Херсонщині, у нас не виростуть

Виконувач обов’язків начальника управління агропромислового розвитку Чернівецької ОДА Богдан БОЙЧУК підтверджує, що все більше буковинців почали займатися вирощуванням баштанних. Каже, копітка це справа, але спробувати можна. Та все ж для нашого регіону баштанні культури не притаманні, тому не варто сподіватися на бозна-які результати.

“Клімат стає теплішим, відповідно, шанси вирощувати культури, які зазвичай ростуть у тепліших регіонах, зростають. Тому, можна спробувати. Особливо придатними є площі, які знаходяться на сонячному боці – подібно до того, як встановлюють сонячні батареї. Але варто пам’ятати, що у кожної культури є свої вимоги щодо кількості сонячного тепла та вологості. Усе ж баштанні не є притаманними для нашої області. Такі кавуни, як у Херсонській, Одеській, Миколаївській, Кіровоградській областях, у нас навряд чи виростуть. Бо навіть якщо вони достигнуть, можуть не мати таких смакових властивостей, як ті, що з півдня. Тому треба пробувати різні сорти, як вони себе покажуть. Це справжня наука, а не просто так, що посадив і воно собі росте”, – зазначає Богдан Бойчук.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.