Новини

Як працюють інспектори із паркування у Чернівцях: що необхідно знати водіям

У місті працює інспекція з паркування. Щодня інспектори виявляють порушників, які паркують авто не в призначеному для того місці. Щоправда, через те, що служба нова, чимало водіїв не знають ані її повноважень, ані того, які покарання можуть нею застосовуватися.

Кореспондентка molbuk.ua побувала з інспекторами в рейді та побачила, як вони виявляють порушників.

Зустрічаємося на Театральній площі. Головний спеціаліст інспекції з паркування управління благоустрою та порядку Олександр Яворський разом із колегою вже проводять рейд.

–Доброго дня, починаємо, – каже пан Олександр.

Навпроти Театральної площі водії припаркували автівки в ряд. Біля відомого для чернівчан закладу харчування “Гном” встановлена розмітка.

Вона на вигляд, як жовта лінія.

– Це означає, що паркуватися не можна. Та, як бачите, водії нехтують правилами паркування, – каже Олександр Яворський.

На жовтій лінії припаркувалося аж шість автівок. Пан Олександр із чотирьох різних ракурсів фотографує кожну з машин.

– Роблю це для того, щоб потім власники авто не казали: “Я там не паркувався”, “Це не моя машина”, і все на зразок цього, – говорить чоловік.

Після цього головний спеціаліст інспекції складає протокол про порушення на водія та прикріплює чек на переднє скло авто. Звертаю увагу на чек, там є два QR-коди. За першим можна сплатити штраф, а за другим – водій може побачити своє порушення.

Далі йдемо на площу Філармонії. Дорогою пан Олександр розповідає, що порушники на штрафи реагують по-різному.

– Одні розуміють, що порушили і забирають своє авто. Інші починають агресивно себе поводити, кричати та погрожувати. У таких випадках ми викликаємо поліцію, – ділиться Олександр Яворський.

Прямуємо до площі Філармонії. Біля кінотеатру “Чернівці” встановлені контейнери для сміття, а біля них припарковане авто.

– Тут теж парковка заборонена, тому що авто блокує доступ до контейнерів. У разі пожежі, рятувальники не зможуть проїхати. Таке авто навіть може забрати евакуатор,– каже пан Олександр.

Він фотографує авто один раз. Чекаємо п’ять хвили. Можливо, його заберуть.Ніхто так і не прийшов. Олександр Яворський складає протокол.

Тим часом до цих самих контейнерів під’їжджає ще одна машина.

– Тут паркуватися не можна, – каже пан Олександр.

–Я зрозумів, – сказав водій та поїхав далі.

– Нашу інспекцію створили, щоби навести лад із паркуванням. Ми проводимо профілактичні бесіди з порушниками та складаємо протоколи. Як показує практика, приблизно 70 відсотків водіїв не знають правил паркування. Ми можемо фіксувати порушника в автоматичному режимі, тобто, якщо це зупинка, то водій одразу отримує повідомлення про порушення та притягнення до адміністративної відповідальності. Якщо ж це стоянка, то у водія є п’ять хвилин для того, щоби забрати свою машину. Якщо ж протягом п’яти хвилин він цього не робить, то на шосту хвилину ми маємо право фіксувати порушення в автоматичному режимі. Штраф за парковку у непризначеному для того місці становить 340 гривень. Взагалі порушень правил паркування у місті дуже багато, – зауважує Олександр Яворський.

Увага, чернівчани!

Якщо ви стали свідками паркування авто в непризначеному для цього місці звертайтеся за номером телефону:

0950017866.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.