Новини

Невідома Буковина: найвищий автомобільний перевал, дорогу на якому збудували 100 років тому

Перевал Шурдин на території Буковини заслуговує на особливу увагу, оскільки він є найвищим автомобільним перевалом в Українських Карпатах, що піднімається на висоту 1173,5 м над рівнем моря і славиться своїми серпантинами.

Дорога через перевал була прокладена ще на початку 20 століття – в 1914 році – військами Російської імперії.

Шурдин проходить через хребет Ракова в районі Покутсько-Буковинських Карпат та розділяє Вижницький і Путильський райони Чернівецької області. Північна частина перевалу тягнеться по схилах хребта Німчич і славиться своїми крутими поворотами. В останнє десятиліття рух рейсових автобусів через нього заборонили. Однак у літній період перевал переїжджають і легкові автомобілі, хоча це і нелегка задача, оскільки дорога там суто кам’яна, а на асфальт немає жодного натяку. Взимку дорога через перевал закрита зовсім. В останні роки перевал Шурдин став осередком проведення різноманітних авторалі.

Як і багато інших, перевал Шурдин також має свою трагічну сторінку в історії. Під час Першої світової війни він став ареною кровопролитних боїв і був устелений тілами бійців. Тепер на місці братської могили височіє каплиця Архистратига Михаїла.

Природа Шурдина вражає надзвичайною строгістю, обумовленою його стрімкими кручами та обривами. Проте, ця строгість компенсується надзвичайними краєвидами, що відкриваються з перевалу (хоча в найвищій точці пейзажі й ховаються за лісом). Навколишні гори вкриті смерековими лісами з домішкою ялиці, бука, явора, берези, а на південно-західних схилах перевалу можна побачити безмежні луки.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.