Новини

«Назбируємо за один раз 40 великих мішків сміття»: у Чернівцях волонтери що вихідних прибирають місто – фото

Щотижня на вихідних вони збираються дружньою компанією. Проте не лише розважаються, а й займаються корисною справою – прибирають місто.

Ініціативний рух небайдужих чернівчан “Екорейдери” розпочався близько півроку тому, пише molbuk.ua

За цей час вони провели більше двадцяти “екорейдів” та зібрали понад 10 тонн сміття з вулиць, парків, скверів, пустирів.

Зараз “екорейдерів” більше півсотні, їхня кількість невпинно зростає. Серед них є молодь, подружні пари з дітьми і навіть літні люди. Кілька годин у свій вихідний день вони витрачають на прибирання.

Один із ініціаторів руху – депутат Чернівецької районної ради, активіст Артем ЖУК. Каже, ідея започаткувати такі акції у них із товаришем виникла спонтанно.
“Якось я оглядав у Чернівцях потенційні майданчики для вигулу собак. Товариш Євгеній Гаджала запропонував подивитися закинуту територію на вулиці Достоєвського. Я пішов туди і зауважив, що там дуже брудно. Запропонував Жені прибрати. Ми зібралися у суботу, до нас ще долучився активіст Олександр Науменко. Після прибирання ми вирішили, що це дуже веселе заняття і що хотіли б це робити щосуботи. Потроху до нас почали долучатися інші небайдужі. Розуміли, що не варто очікувати чогось від влади, а треба брати ситуацію в свої руки і змінювати її”, – розповідає Артем.

Часом мешканці сусідніх будинків з подивом запитують “екорейдерів”, хто вони і невже справді з доброї волі вирішили поприбирати вулиці? А отримавши ствердну відповідь, і собі долучаються. Або виносять якихось гостинців.

“Дуже часто бабусі дивляться на нас з вікна і дивуються: “Нічого собі, ви справді вирішили поприбирати? Ви часом не з якоїсь благодійної релігійної організації?” Буває, що виносять гостинці, наприклад, домашнє вино. А часом мешканці сусідніх будинків навіть спускаються до нас допомагати”, – зауважує Артем Жук.

Зараз у спільноті близько 60 учасників. На екорейд зазвичай виходить близько 10-15 людей. Часто вони чергуються. Проте є кістяк з кількох “фанатів”, які не пропускають жодного прибирання.

Серед них – і літня чернівчанка. Артем розповідає, що жінка дізналася про їхній рух через соцмережі. Відтоді щоразу долучається до роботи.

“Прибираємо всюди: сквери, парки, міжбудинкові проїзди, закинуті перехрестя… Місця визначаємо голосуванням. Кожен, хто тричі ходив із нами в екорейди, отримує “бонус” – може запропонувати своє місце для прибирання. Якщо за нього проголосує більшість активістів, ми йдемо туди. У середньому працюємо 2-3 години”, – усміхається активіст.

За один раз команда екорейдерів назбирує близько сорока 260-літрових мішків сміття плюс величезну кучу гілок. Вони складають все це у доступному місці, звідки мішки може вивезти важкогабаритний транспорт. Утім, іноді доводиться довго чекати, поки сміття заберуть.

“У нас постійно проблеми з вивозом сміття. Ми його збираємо і залишаємо заявку в департаменті ЖКГ. Бувало, що дуже оперативно реагували. Проте частіше мусимо по декілька разів нагадувати”, – каже Артем.

“Потрібні робочі руки – чим більше, тим краще. А ще інвентар для прибирання. Раніше кожен, хто мав можливість, купував собі його сам. Та зараз ми вирішили збирати донати на нашу діяльність. З інвентарю потребуємо лопат, великих мішків для сміття, у тому числі й будівельного, контейнерів для шприців, садові ножиці, граблі, сокири, пилу з чохлом. А для зігріву – великий термос для чаю”, – перелічує Артем.

На жаль, зауважує активіст, чернівчани мало цінують працю екорейдерів. Зазвичай місце, яке перед тим прибрали, за місяць знову стає “свинарником”.

“Майже всі локації, які ми прибирали, стають засміченими максимум за місяць. Сумно дивитися, як наше місто потопає у смітті…”.

Рахунок для донатів:

Олександр Науменко

5168752011082990

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.