Новини

Невідома Буковина: гімназія, яка виховала багатьох відомих чернівчан

На початку вулиці І. Франка під №2 стоїть історичне історичне приміщення Чернівецької першої цісарсько-королівської державної гімназії, яка фасадом виходить на вулицю Емінеску. Повністю приміщення було збудоване у жовтні 1824 року.

Зараз це загальноосвітня школа №1 за адремою М. Емінеску,1.

Це була класична гімназія, в якій багато навчального часу присвячувалось грецькій та латинській мовам. Остання була і мовою навчання.

Викладачами гімназії були найбільш кваліфіковані, шановні та авторитетні спеціалісти в Чернівцях. Серед них – Штефан Вольф, який викладав у відомій віденській гімназії і приїхав в Чернівці на прохання самого короля Франца Йосифа. Йозеф Кольбе – професор фізики та математики, згодом викладач Вищої технічної школи у Відні та інші.

Серед випускників гімназії – брати Сидір та Григорій Воробкевичі, відомі буковинські художники Епамінонд Бучевський і Євген Максимович, які розписували Резиденцію буковинських митрополитів. Випускниками були відомі музиканти та композитори: диригент, професор Віденської консерваторії Є. Мандичевський, піаніст, диригент, викладач і директор Львівської консерваторії Кароль Мікулі. Знамениті хірурги та медики європейської слави Йогання Микулич-Радецький та Володимир Залозецький.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.