Новини

Буковина опинилась на порозі «жовтої» зони: що можуть знову заборонити

Вся територія України опинилась на порозі “жовтої” зони карантинних обмежень. За даними експертів, найгірший розвиток ковід-сценарію розгортається у Чернівецькій області.

Про зміну карантинного “зонування” сьогодні попередив на засіданні уряду прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Коли посилять карантинні обмеження

Шмигаль заявив про те, що у найближчі дні вирішуватиметься питання щодо переведення регіонів держави у “жовту” зону обмежень.

Водночас міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко сказав, що рішення про нові обмеження може бути ухвалене вже 13 вересня.

За його словами, йдеться про переведення всієї України до “жовтої” зони. Уся територія країни одночасно повертається до “жовтої” зони, у разі, якщо 3 дні поспіль є одна з цих ознак на всій території України:

кількість виявлених нових випадків COVID-19 на 100 тис. населення за останні 14 днів — понад 75;

коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 — понад 4 %;

кількість тестувань методом ПЛР та експрестесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення — менше ніж 300;

наявності підстав для встановлення “червоного” рівня епідемічної небезпеки на території принаймні одного регіону.

Що заборонено у “жовтій” зоні карантину

“Жовта” зона передбачає обов’язкове дотримання маскового режиму, а також соціальної дистанції у 1,5 метра.

Крім того, забороняється:

проведення масових заходів за участю більш як 1 особи на 4 кв. м. площі будівлі або території,

заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць,

заповненість спортзалів і фітнесцентрів не більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів,

пасажирські перевезення мають відбуватися тільки для пасажирів на місцях для сидіння.

Обмеження по часу роботи закладів відсутні. Слід зауважити, що в “жовтій” зоні громадський транспорт продовжує свою роботу у звичному режимі.

А от навчальні заклади зможуть не вводити “дистанційку” і працювати в очному форматі, якщо в закладі вакциновано від коронавірусу не менше 80% персоналу.

Що дозволено у “жовтій” зоні карантину

У разі переведення до “жовтої” зони на вході до закладів чи заходів має бути інформація про можливу кількість відвідувачів. Контроль повинен здійснювати власник приміщення або організатор події.

Також дозволяється проводити масові заходи за участі більше 30 осіб. Не заборонено відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, крім тих, що надають послуги кризово.

Ресторани, кафе, бари та їдальні можуть працювати. Також зберігаються обмеження “зеленої” зони.

Які будуть привілеї для щеплених громадян

На відміну від минулорічного локдауну, коли обмеження стосувалися всіх, цьогоріч вони можуть бути послаблені для вакцинованих українців. За словами головного санлікаря Ігоря Кузіна, для вакцинованих громадян планують ввести привілеї, пише ТСН.

Наприклад, бізнес зможе працювати або не буде регулюватися кількість людей на один квадратний метр, якщо буде йтися про функціонування спортзалів. Такі норми будуть діяти як для вакцинованого робочого персоналу, так і тих людей, які відвідують заклад.

Крім того, очільник МОЗ Віктор Ляшко 8 вересня повідомив, що більшість карантинних обмежень не стосуватимуться вакцинованих українців. Зокрема для “жовтого” рівня буде достатньо однієї дози, а вже для “червоного” потрібен повний курс щеплення.

За словами Ляшка, заклади освіти у “жовтій” зоні не будуть переводити в онлайнформат за умови, що 80% педагогів мають щеплення від COVID-19 хоча б однією дозою.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.