Новини

«Дерева різні, й падають по-різному»: як на Буковині змагалися лісоруби

Минулого тижня у Банилові-Підгірному, що на Сторожинеччині, відбулися обласні змагання вальників лісу.

Було вісім команд, йдеться в публікації ” “.

– Перед учасниками змагань стояло завдання: звалювання дерев, відокремлення сучків, технічне знання бензопили та розкрижування колоди, – ділиться Іван Лазоренко, інженер з техніки безпеки Сторожинецького держлісгоспу, на території якого й відбувалися змагання. – Звісно, перед турніром провели інструктаж щодо техніки безпеки. Одного з вальників лісу довелося не допустити до змагань, бо не мав службового посвідчення вальника. Це дозвіл на роботу в лісі.

– Щоби правильно звалити дерево, треба вміти, – каже Костянтин Жолован, переможець змагань, працівник Берегометського держлісгоспу, який в нагороду отримав нову бензопилу марки “Штіль”.

– Дерева різні, як люди. Вони й падають по-різному. Буває, ти плануєш, що воно впаде в один бік, а воно “скрутиться” й падає в інший. Треба мати досвід роботи в лісі й до змагань ретельно готуватися.
Такої ж думки й інший учасник змагань Юрій Червоняк.

Зрештою, тут зібралися справжні лісоруби, які мають за плечима не один рік виробничого стажу. Після проходження всіх етапів змагань, суддівська комісія підбила результати: перше місце – Берегометський держлісгосп, на другому Вижницький держлісгосп АПК, на третьому – Сторожинецький СЛАП. Переможців нагородили цінними подарунками. Господарі змагань посіли четверте місце через об’єктивні причини.

– Такі змагання вельми потрібні, бо це підвищує професійність лісорубської професії, – вважає Роман Приказка, директор Сторожинецького держлісгоспу. – Тому фактично перемагають всі. Через місяць у Тетереві на Київщині мають відбутися республіканські змагання вальників лісу. Два роки тому на них перемогли представники лісозаготівельної галузі Буковини. Сподіваємося, що й цього року нам вдасться зайняти призове місце. Принаймні, ми вже зараз готуємося до цього турніру.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.