Новини

«Бондарство – то моє життя»: буковинець представив 100 своїх мистецьких виробів – відео

У Чернівецькій області практично не залишилося людей, які би займалися народною деревообробкою. Крім майстра народної творчості Володимира Ворончака з Вижниці, який днями відзначив 70-річний ювілей.

Про це йдеться у публікації газети “Молодий буковинець”.

З цієї нагоди він організував виставку своїх творів. Пан Володимир представив 100 мистецьких бондарських виробів. Коли запитали його, чому саме стільки, він відповів:

– Звичайно, їх у мене набагато більше, але виходив з того, що маю 70 років від дня народження, й 30 років нашій Незалежності. Бондарство – то моє життя. Йому нині майже не приділяється належної уваги. Чомусь вважається, що зараз дерев’яний посуд нікому не потрібен. Можливо, саме тому молодь не хоче займатися народною деревообробкою.

І тільки справжні митці не покидають стародавніх традицій, які живуть і творять, каже Володимир Ворончак, здебільшого в гірській місцевості. Для прикладу, лише у Космачі, що на Івано-Франківщині, минулого століття було понад двісті бондарів, тут широко використовувалася так звана “палена різьба”. До цієї славної когорти належить і Володимир Ворончак з Кутів, який десятки років очолював художню школу у Вижниці. Свого часу він навчався й у тутешньому училищі ужиткового мистецтва, де оволодів спеціальністю художньої обробки дерева. Будучи молодим і впертим він не лінувався добиратися у відоме мистецьке село Річку, що на Косівщині. Бо саме тут проживав і творив відомий на Гуцульщині й Буковині бондар Іван Грималюк. Секрети його майстерності й переймав молодий умілець.

Як нині згадує Володимир Ворончак, вироби старого майстра були невимовно красивими. Та наука особливо йому знадобилася тоді, коли став працювати в художній школі Вижниці, спочатку викладачем, а потім й директором: свої знання передавав вихованцям й разом з ними виставляв бондарські твори у багатьох музеях України. Коли про творчість Володимира Ворончака довідався Президент України Віктор Ющенко, то надіслав йому листа, висловивши щиру подяку “за високий внесок у розбудову Української держави та зміцнення її незалежності”.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.