Новини

Ці кілька продуктів здатні підсилити почуття голоду

Тренери та дієтологи кажуть: хочете схуднути — забудьте про перекуси. Але як про них забути, якщо через годину після їжі вже хочеться з’їсти ще щось?

Виявляється, відмовитися від цієї звички дійсно можна. Але для цього доведеться пожертвувати деякими продуктами, які, виявляється, підсилюють відчуття голоду, інформує Ukr.Media.

Сир

Ось це втрата з втрат. Зовсім від сиру відмовлятися, звичайно, не треба. Але треба знати про нього ось що: цей підступний продукт пробуджує у нашій підсвідомості наше внутрішнє немовля. Природа так запрограмувала наш мозок, що білок казеїн, який міститься у молоці, викликає бажання випити ще ковточок. Усе для того, щоб немовля пило материнське молоко, поки у буквальному сенсі назад не полізе, тому діти і відригують після годування. А сир — це і є концентроване молоко. У ньому міститься сполука під назвою казоморфін — у поєднанні з високою жирністю продукту і сіллю він діє на мозок безвідмовно, хочеться їсти ще і ще. До того ж сир викликає звикання, ось тому у світі настільки багато сироманів.

Фруктовий сік

Взагалі це просто солодка рідина. Так, у ній є вітаміни і мікроелементи, але немає клітковини — тієї самої речовини, завдяки якій ми почуваємося ситими. Калорійний напій підвищує рівень цукру у крові, потім цей рівень різко падає, і ми відчуваємо голод. Тому дієтологи радять пити чисту воду, а фрукти їсти у цілому вигляді, без знущань і вичавлень.

Знежирений йогурт

Він просто не насичує. А якщо це йогурт з фруктовими добавками, то ще й впорскує у кров чималу дозу цукру. Підвищена порція вуглеводів плюс знижений вміст жирів — ось вам рецепт посиленого почуття голоду. Тому краще вибирати звичайний грецький йогурт жирністю 4-5 відсотків. З нього і кальцій краще засвоюється, і відчуття голоду завдяки йому зникає надовго. А фрукти, горіхи або насіння можна додати й самотужки.

Білковий омлет

Головна страва фанатів фітнесу — і раптом у нашому антирейтингу? Саме так. Так, у жовтках міститься весь жир і холестерин, але саме жовтки відповідають за відчуття ситості. До того ж у них багато вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Два жовтки на день вам точно не зашкодять, тому не поспішайте “розчленовувати” яйця, роблячи ранковий омлет.

Зернові батончики

Гранола і мюслі, упаковані у зручний батончик, — чим не здоровий перекус. Та взагалі усім. Найчастіше вони складаються здебільшого з цукру, масла і оброблених зерен. Можливо, калорій у них буде менше, ніж у булочці, але ось користі точно не більше. Батончик ненадовго обдурить ваш організм, змусивши повірити, ніби ви дійсно з’їли щось поживне. Але тіло швидко розбереться, що до чого, і зажадає повноцінного обіду.

Кетчуп

Якби він дійсно складався тільки з помідорів, зелені і спецій, як запевняє реклама. Але ж у кетчупі часто міститься кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози. Вона підсилює апетит і уповільнює вироблення лептину — гормону, який покликаний повідомити організму, що він вже ситий, більше їжі не треба. Ось чому завдяки кетчупу ми переїдаємо, а зовсім не тому, що він такий смачний.

Крекери і снеки

Жирна і солона їжа, набита швидкими вуглеводами, — від такого поєднання будь-який прихильник корисного харчування впаде у непритомність. Клітковини у таких продуктах практично немає, тому наїстися печивом або чипсами неможливо. Зате у них багато натрію — він активує нейромедіатор, пов’язаний з почуттям задоволення. Чим більше їсте, тим більше хочеться, ось і весь секрет.

Жуйка

Багато людей, які сидять на дієті, за допомогою жуйки намагаються обдурити почуття голоду. Цей спосіб не працює. Жування дійсно обманює мозок, змушуючи думати, що ми і справді щось їмо. А тоді починає бунтувати шлунок: він вже почав готуватися до перетравлення їжі, а її досі немає.

Експерти попереджають: у такий спосіб і виразку собі “нажувати” можна. Тому краще не використовувати жувальну гумку у якості обманки для організму.

Випічка

Ну, тут усе зрозуміло. Цукор, жири, швидкі вуглеводи, радість для мозку, горе для фігури. Але фахівці кажуть, що справа тут не стільки у калоріях, скільки у відсутності клітковини. Якщо для випічки використовували не біле борошно, а цільнозернове, шансів наїстися буде більше. Усе тому, що клітковина уповільнює всмоктування цукру у кровотік, не викликаючи різкого сплеску глюкози у крові. А ось якщо борошно вищого ґатунку, найтонше і ніжне, то, з’ївши круасан, ви будете ще більш голодними, ніж до нього.

Алкоголь

Справа навіть не у тому, що алкоголь дуже калорійний. Він ще й розгальмовує центр голоду у мозку — під келишок ви з’їдаєте значно більше, ніж зазвичай. І значно більше, ніж вам дійсно потрібно. Причому жувати хочеться зовсім не огіркову соломку або навіть фрукти. Алкоголь викликає тягу до простих вуглеводів, смаженої і солоної їжі. Усе тому, що спиртне витрачає запаси глікогену у організмі, а надходить ця речовина саме з вуглеводів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.