Новини

5 вересня – яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

Яке свято 5 вересня

Цього дня світ відзначає День запізнень, Всесвітній день бороди, Міжнародний день благодійності та Міжнародний день бекону.

У США – День прибирання федеральних земель Карла Гарнера, День вдячності франшизі, День сирної піци, в Індії – День вчителя, в Єгипті, у Танзанії – День інженера, у Данії – День підняття прапора на честь військовослужбовців, в Албанії – День канонізації матері Терези.

Пам’ятні дати 5 вересня, річниці та події

У 1666 році цього дня закінчилася Велика лондонська пожежа. До середини 17 століття Лондон був містом із вузькими вуличками, будинки були дерев’яними з солом’яною стріхою. Посушлива погода й сильний вітер сприяли миттєвому поширенню вогню, що охопив центр Лондона. Дерев’яні будинки, склади, магазини та майстерні горіли дуже швидко, бочки зі спиртним і олією, мотузки, вугілля та інші горючі матеріали, що зберігалися в них, погіршували ситуацію. А ефективних засобів гасіння пожежі ще не існувало, що теж стало причиною тривалої боротьби з вогнем. 5 вересня пожежа у Лондоні, яка тривала чотири дні, закінчилася. За цей час згоріло 13 200 будинків, понад 80 церков і безліч громадських будівель, було спустошено 300 акрів землі. На попіл перетворилися Ратуша і Королівська біржа – фінансовий центр міста. Найстрашнішого лиха завдала пожежа Собору святого Павла. Примітно, що в пожежі загинули лише кілька людей. Більшості містян вистачило часу, щоб врятуватися. Відразу після пожежі був ухвалений спеціальний закон про відновлення Лондона. Багато районів перепланували, вулиці розширили, а будинки стали будувати переважно з каменю. Але, незважаючи на численні радикальні пропозиції, Лондон був реконструйований за тим же планом, що й до пожежі. На згадку про Велику лондонську пожежу за проектом архітектора Рена був побудований пам’ятник – колона заввишки 202 фути, всередині якої сходи з білого мармуру, а зверху відкривається прекрасний краєвид на Лондон. На п’єдесталі колони розміщено опис пожежі з усіма подробицями та різні алегоричні фігури. Реальних винних у виникненні пожежі так і не знайшли. 1667 року Королівська Рада постановила, що пожежа була нещасним випадком, викликаним “рукою Божою, сильним вітром і дуже сухою порою року”. Загальні збитки від пожежі були оцінені в астрономічну на ті часи суму в 10 мільйонів фунтів стерлінгів. До речі, пізніше повідомлялося, що пожежа допомогла позбутися наслідків Великої чуми 1665 року, що забрала близько 100 тисяч життів, й узагалі назавжди винищила в Лондоні чуму, що лютувала періодично протягом багатьох століть.

У 1698 році, щоб прищепити своїм підданим моду, прийняту в інших європейських країнах, Петро I встановив податок на бороди.

У 1862 році англійські аеронавти Глейшер і Коксвелл досягли на повітряній кулі рекордної для того часу висоти – 9000 метрів.

У 1885 році на сервісній станції Джейка Гампера в США був встановлений перший бензиновий насос.

5 вересня 1944 року, більш ніж за півроку до закінчення Другої світової війни, представники ще частково окупованих Німеччиною держав – Бельгії, Нідерландів і Люксембургу – підписали в Лондоні договір про утворення після перемоги економічного союзу Бенілюкс. Бенілюкс – скорочена назва з перших складів трьох європейських країн: Бельгії, Нідерландів і Люксембургу. Митно-економічний союз цих країн передбачав можливість вільного переміщення робочої сили, капіталів, товарів та послуг і мав на меті лібералізацію зовнішньої торгівлі. Хоча договір набув чинності тільки в 1960 році, саме рішення створити Бенілюкс стало прообразом статуту Європейського Союзу. Втім, безпосередні попередники Європейського Союзу – Європейське об’єднання вугілля і сталі (ЄОВС) і Європейське економічне співтовариство (ЄЕС), знайшли фізичну реальність раніше – у 1951 і 1957 роках. Країни Бенілюксу разом із ФРН, Францією та Італією виступили їхніми засновниками. Утворення Бенілюксу було завершено в 1958 році підписанням у Гаазі договору про економічний союз. Договір був укладений строком на 50 років з можливістю продовження на 10-річні періоди, і набув чинності з 1 листопада 1960 року. Керівними органами Бенілюксу є комітет міністрів, міжпарламентська консультативна раду, рада економічного союзу, ряд загальних і спеціальних комітетів, генеральний секретаріат, арбітражна колегія, судова палата, консультативна рада з економічних і соціальних питань.

5 вересня 1972 року відбувся теракт на мюнхенській Олімпіаді. Він був здійснений членами радикальної палестинської організації. О 4:10 вісім бойовиків угруповання “Чорний вересень” увірвалися в резиденцію ізраїльської делегації в Олімпійському селі Мюнхена, розстріляли на місці двох спортсменів, а ще дев’ятьох взяли у заручники. Терористи вимагали звільнити членів Організації визволення Палестини – ув’язнених ізраїльських в’язниць і тюрем Західної Європи. Уряд Голди Меїр відмовився виконати цю умову. Поліція провела рятувальну операцію. Але в результаті жертвами теракту стали 11 членів ізраїльської олімпійської збірної (4 тренери, 5 учасників змагань та 2 суддів). Бойовики втратили у перестрілці 5 осіб, решта 3 були заарештовані поліцією. Наступного ранку після трагедії відбулася панахида на згадку про загиблих ізраїльтян. А Ігри хоч і тривали, але достроково їх залишили ряд спортсменів з Алжиру, Нідерландів, Філіппін і США. З Мюнхена поїхала й делегація Єгипту, посилаючись на страх можливої помсти. Ізраїльська розвідка “Моссад”, виконуючи спеціальне завдання свого прем’єр-міністра, почала пошук організаторів мюнхенського теракту – операцію “Гнів Божий”. Було прийнято рішення про фізичне знищення 13 осіб, прямо чи опосередковано причетних до підготовки та здійснення захоплення заручників. В операції брав участь майбутній прем’єр-міністр Ізраїлю Ехуд Барак. Усі ці події лягли в основу низки художніх фільмів і книг.

У 1980 році цього дня найдовший – 16-кілометровий – залізничний тунель відкрився у Швейцарії.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 5 вересня вшановує пам’ять мученика Лупа Солунського. Інші назви свята: “Брусничник”, “Лупа”, “Лупенські морози”.

Що сьогодні не можна робити

Якщо ви сьогодні знайдете гроші, не забирайте їх собі, а киньте у водойму. Так багатство до вас прийде і гроші помножаться. Якщо підете в ліс, не слухайте дідка, який просить йому допомогти, особливо якщо він шукає козуб. Це може виявитися Лісовиком, а ви більше не повернетеся додому. Не сперечайтеся ні з ким.

Прикмети на 5 вересня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

– заморозків ще немає – вересень буде теплим;

– журавлі у вирій вирушили – скоро настане зима.

5 вересня іменини

Іменини у Лупа, Єфрема, Іринея, Івана, Федора, Павла і Миколи.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.