Новини

Назвали нові небезпечні наслідки коронавірусу: швидко «старіють» органи

Американські вчені виявили, що органи людей, які перехворіли на коронавірусну інфекцію і вижили, можуть швидко “постаріти”.

Як повідомляє The New York Times, у дослідженні фахівців взяли участь 89 тисяч осіб, що вижили після зараження COVID-19, а також 1,6 мільйона людей, які не зазнали впливу хвороби.

Відзначається, що у 30-40 річної здорової дорослої людини втрата функції нирок становить орієнтовно один відсоток на рік. Серйозні інфекції можуть привести до сильнішої або навіть незворотної шкоди для цього органу, або до хронічного захворювання.

А дослідження показало, що у 4757 тих, хто вижив після коронавірусу, сталася 30%-ва втрата функції нирок протягом одного року. За словами фахівців, це еквівалентно старінню органу на 30 років. Такої думки один з авторів праці, доктор Зіяд Аль-Алі.

Спостереження проводилися за анонімними медичними записами управління охорони здоров’я ветеранів США, при цьому пацієнти були переважно білими чоловіками віком орієнтовно 68 років.

Науковці точно не знають, чому при коронавірусі саме нирки так сильно пошкоджуються, проте припустили, що цей орган може бути особливо чутливим до різних запальних процесів в організмі або до активізації імунної системи. Крім того, функцію нирок здатні порушувати проблеми зі згортанням крові, вважають дослідники.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.