Новини

30 років Незалежності: чим жила Буковина. 1997 – політ нашого космонавта та зарплата горілкою

В Україні продовжує зростати рівень безробіття. А найбільш знакова та історична подія року – політ першого українського космонавта Леоніда Каденюка, який родом із Буковини.

У 1997 році в українців залишається чимало побутових проблем, але з’являються знакові особистості.

Робили “законними” крадені автівки

На Буковині СБУ викрила злочинний міжнародний автосиндикат. Тут крадені автомобілі з Європи робили “законними” з допомогою підпільної друкарні і під прикриттям високих посадових осіб. У синдикаті працювали люди віком 25-30 років із вищою освітою, переважно випускники фізичного та інженерного факультетів ЧДУ. Вони у підпільній друкарні виготовляли фіктивні документи на автомобілі. За сприяння високопосадовців у міліції, крадені автівки реєстрували у ДАІ. Тому в Чернівцях можна було за 10-12 тисяч доларів придбати дорогі Mitsubisi Pajero або Mersedes-Benz-400.

Приїзд відомого історика

У січні до Чернівців приїхав визначний історик Аркадій Жуковський, який був родом з Буковини. Правдива історія України та Буковини за радянських часів без імені Аркадія Жуковського, який жив у Парижі, і його праць була би немислима. Його видання “Історія Буковини” досі вважається одним із найкращих.

На Буковині з честю вшанували 75-річчя історика. Сам ювіляр зізнався, що не очікував такої пошани.

Колгоспи розвалюють на очах

Колгоспи ще досі існують, але вони розвалюються. Та й самі керівники колгоспів докладають до цього зусилля. Урожай на полях залишається не зібраним, а худоба гине. Так у колгоспі “Ставчанський” 130 гектарів кукурудзи і 23 гектари цукрових буряків залишилися на полях під снігом. У господарстві гинула худоба. Годівля кислими кормами призводила до того, що тварини падали з ніг. Чиновники доходять висновку, що землю треба розпаювати.

Зростає безробіття

У вимушені відпустки пішла третина працівників Буковини, а у промисловості – половина. За офіційними даними, кількість безробітних становила майже шість тисяч людей. Реальна цифра була більшою щонайменше у п’ять разів.

Напади на бізнесменів

Стають частішими напади на бізнесменів. На початку року затримують два злочинних угруповання, які погрожували бізнесменам. Дуже часто їм спалювали авто, телефонували з погрозами, били.

У березні вчинили напад на Валерія Чинуша, який тоді був президентом ради засновників ТОВ “Надіна ЛТД”. У 35-річного Чинуша вистрелив з пістолета невідомий біля дверей його квартири. Бізнесмен отримав поранення лівої ноги.

У міліції вважали, що відбувалися розбірки. “Надіна” володіла багатьма автозаправними станціями і готелем “Буковина”, який викупила за значно нижчою ціною, ніж було заявлено.

У червні вчинили напад на директора фірми “Буковинаавтосервіс” Петренка. Чоловік отримав кілька ударів у голову металевим предметом вранці біля свого будинку і потрапив до лікарні. Нападу передували телефонні погрози.

У школах замість зарплат – горілка

У школах залишаються проблеми з виплатами зарплат. Квітень, а вчителі деяких сільських шкіл отримували гроші ще у вересні. Освітянам пропонують взаємозалік. Вчителям показують список товарів, які вони можуть вибрати замість зарплати. Пропонують будматеріали та борошно. Вчителі рахують і вирішують, що найбільш вигідно взяти зарплату горілкою.

Видавали офіційні довідки, де вказували скільки пляшок і на яку суму отримав вчитель. При цьому навіть вираховували податки у певних сумах.
Якщо у школі працювало подружжя, могли отримати 700 пляшок горілки. Горілку вчителі різними способами реалізовували і так заробляли на життя.

Приїзд президента Кучми та його дружини

У квітні на Буковину приїхав президент Леонід Кучма. Це був його перший візит на Буковину. Він відвідав Новодністровську ГЕС і село Новий Киселів, де жили переселенці-чорнобильці. На запрошення господарів президент зайшов до хати родини, яка першою побудувалася на новому місці.

У червні до Чернівців приїхала дружина президента Людмила Кучма. За її сприяння були організовані концерти лауреатів конкурсу Назарія Яремчука. Організували “Співочий поїзд”, який їздив із гастролями Україною.

Освятили місце під новий храм

У травні у Чернівцях на розі вулиць Гайдара-Комарова-Стасюка митрополит Чернівецький і Буковинський Данило урочисто освятив хрест на тому місці, де мав споруджуватися храм Різдва Христового.

Буковинці клали квіти біля хреста і несли добровільні пожертви на храм.

Масові отруєння продуктами

В управлінні боротьби з організованою злочинністю заявили, що за чотири місяці в області отримали важкі отруєння від імпортних продуктів харчування 400 громадян, 53 з яких померли. Насамперед труїлися фальшивим алкоголем. Серед небезпечних продуктів також були цукерки і м’ясо. Неякісні продукти найчастіше потрапляли через кордон з Молдовою.

Буковинська “Королева України”

У липні на фестивалі “Таврійські ігри” обирали “Королеву України”. Титул здобула чернівчанка Любов Добровольська, випускниця культосвітнього училища.

До цього Любов Добровольська отримувала титули фіналістки конкурсу краси на Буковині “Царівна”, віце-міс України на всеукраїнському конкурсі краси у Тернополі.

Вилучення закордонних паспортів

Наприкінці серпня почали вилучати закордонні паспорти колишнього Союзу, незалежно від терміну дії. Частина буковинців отримали закордонні паспорти вже українського зразка.

Черг під час обміну не передбачалося, бо отримали достатню кількість бланків.

Політ космонавта з Буковини

19 листопада на мисі Канаверал стартував космічний корабель Сolumbia. На борту корабля був буковинець Леонід Каденюк, який працював у складі команди космонавтів ботаніком і проводив досліди. Леонід Каденюк провів у космосі кілька експериментів з вивчення впливу невагомості на рослини та організм людини. Також він двічі заспівав гімн України. Це стало першим виконанням українського гімну на орбіті.

Політ тривав 16 днів і команда повернулася з космосу 5 грудня.

За свої досягнення Каденюк отримав трикімнатну квартиру в Києві та 15 тисяч гривень премії від уряду. Після повернення з космосу Леонід Каденюк працював у військовій авіації, отримав звання генерал-майора Збройних сил.

Нові маршрутки на дорогах Чернівців

У грудні в Чернівцях на дорогах з’являються нові маршрутки марки “Пежо”. Таких автобусів у місті ще не було і чернівчани з подивом зустрічають їх на зупинках. Маршрутки їздять за №9, 11 і, незважаючи на сніг на дорогах, приїжджають без запізнень.

Сім нових авто у кредит придбало підприємство “Тарас”. Кожен автобус мав 24 місць для сидіння та шість місць для стояння. Вартість проїзду становила 40 копійок.

Читайте також, чим жила Буковина усі 30 років Незалежності:

1996 рік – вчителі без зарплати та перші мобільники.

1995 рік – рік великих втрат і катаклізмів.

1994 рік – вибори першого мера та рекорд смертних вироків.

1993 рік – сексуальний маніяк та відключення світла.

1992 рік – цукор за талонами та нові українські гроші.

1991 рік – черги за продуктами і референдум.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.