Новини

Яке свято відзначають 31 серпня християни і що не можна робити сьогодні

Православна церква 31 серпня вшановує пам’ять мучеників Флора і Лавра. Інші назви свята: “Флор і Лавр”, “Фролів день”, “Кінське свято”, “Конярі”. Цього дня коней годували на повну сить, на них не працювали, навіть скасовували скачки.

Святих мучеників Флора і Лавра, яких здавна почитали на Русі як покровителів домашніх тварин, особливо коней.

Раніше святі Флор і Лавр були відомі всім, їх зображення можна було знайти в кожній селянській хаті. Зі зникненням коней з сільської праці ослабла в народі і пам’ять про цих святих покровителів.

Християни – близнюки Флор і Лавр – були каменотесами у Візантії в II – III століттях нашої ери. Одного разу язичницький правитель Іллірії звелів їм побудувати храм. Храм вони побудували, але християнський. До того ж повернули безліч людей у ​​свою віру. За це вони були скинуті в пересохлий колодязь, з якого через багато років пастухи напоїли своїх коней, і ті зцілилися.

За усним переказом, з відкриттям мощів святих мучеників Флора і Лавра припинився падіж худоби. Тоді й почалося шанування святих як покровителів коней. Це шанування, можливо, прийшло на Русь з Балкан – батьківщини святих братів.

Саме там виник переказ про те, що мученики Флор і Лавр були навчені архангелом Михайлом мистецтву керувати кіньми. Згідно з іконописним каноном, святі Флор і Лавр повинні бути зображені з кіньми, яким вони протегують. І донині у багатьох храмах та музеях збереглися прекрасні ікони святих Флора і Лавра із зображенням коней.

Що сьогодні не можна робити

Не слід палити траву

Якщо вирішите в цей день щось посіяти або посадити, то воно не дасть плодів, ви зберете лише бур’яни

Не беріть нічого в борг – весь рік ходити в боржниках.

Прикмети на 31 серпня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

прозоре повітря – до погіршення погоди;

небо хмуриться – осінь наближається, скоро настануть холоди;

вранці птах у вікно стукає – ввечері щастя трапиться.

31 серпня іменини

Іменини у Дениса, Івана, Євгена, Михайла, Іларіона та Георгія.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.