Новини

Невідома Буковина: на Театральній площі у Чернівцях колись торгували рибою

Площа Театральна виникла у Чернівцях ще наприкінці 18-го століття, маючи на той час значно скромніший вигляд. Називалася вона тоді Зерновим ринком, оскільки тут продавали зерно.

Про це йдеться у книзі “СZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості” (автори Леся Щербанюк, Ігор Мельник, Олег Любківський), пише molbuk.ua

Коли тут почали торгувати рибою, назва змінилася на Фішпляц (рибну площу).

Ця назва надовго залишилася не тільки у розмовах старих чернівчан, але навіть в офіційних оголошеннях ще пів віку дописували у дужках Фішпляц.

Наприкінці ХІХ століття, коли всі чернівецькі майдани було перейменовано на честь монарших осіб, цей майдан отримав ім’я Єлизавети – надзвичайно красивої жінки, дружини австрійського цісаря Франца Йосифа, і став площею Єлизавети.

3 листопада 1918 року саме на цій площі відбулося Буковинське народне віче, яке вимагало перейняття в краю влади українцями і висловилося за воз’єднання з Галичиною та Україною.

У міжвоєнний час площу назвали на честь Васіле Александрі – відомого румунського письменника, публіциста, фольклориста, який деякий час проживав на Буковині. А 1944 року вона отримала сьогоднішню назву – Театральна.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.