Новини

Невідома Буковина: де відкрили першу в Чернівцях школу

Вулиця Шкільна виникла наприкінці 18 століття в перші роки входження краю до складу Австрії і починалася з площі Святого Хреста.

Про це йдеться у книзі “СZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості” (автори Леся Щербанюк, Ігор Мельник, Олег Любківський), пише molbuk.ua

Тут був споруджений перший кам’яний будинок для першого глави австрійської військової адміністрації генерала Кароля фон Енценберга (вул. Шкільна, 1) – Генеральський будинок.
Одразу ж після його спорудження та відкриття першої чернівецької школи вулицю почали впорядковувати і продовжили в середині ХІХ століття.

У міжвоєнний період вона мала назву генерала Презана, в радянський – Боженка.

У 1992 році вулиці повернули історичну назву. Вона отримала її тому, що в перші роки входження краю до складу Австрії тут знаходилася перша чернівецька школа, яка розташовувалася зразу за будинком Генерала, який придбав приміщення для потреб школи за 900 ринських.

Навчання в так званій нормальній школі розпочалося 1 березня 1784 року, де першим вчителем був Антон де Маркі, запрошений із Семигорода.

У перший рік тут навчалися 51 учень та 17 учениць. А вже через 5 років – 220.

Підручники для школи закупив Православний релігійний фонд Буковини. У першій початковій народній школі вчилися переважно діти австрійський чиновників та офіцерів. На її місці в румунський період збудували нове приміщення, зараз це школа №14.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.