Новини

«Ми – потужна боксерська країна»: чернівчанин став кращим суддею з боксу на Олімпіаді

Український суддя міжнародної категорії AIBA (3 зірки) Павло Василинчук із Чернівців став кращим на олімпійському боксерському турнірі в Токіо за версією оргкомітету.

Про це йдеться у публікації “Молодого буковинця” за 19-26 серпня, пише molbuk.ua

Слідом за українцем в рейтингу найкращих суддів – поляк і представник США. На Олімпіаді-2020 Павло Василинчук провів 10 боїв у ролі рефері в рингу. Ще 32 поєдинки – як член суддівської бригади, повідомили у Федерації боксу України.

3 зірки AIBA – найвище досягнення для арбітра

Василинчук став першим українцем, якого нагородили почесним статусом найкращого судді Олімпіади. Також він був єдиним представником України з-поміж 36 арбітрів в суддівському міжнародному корпусі Токіо-2020.

У 2020 році Павла визнали найкращим боксерським рефері України. Міжнародна категорія АІВА (3-зірки), якою він володіє, є найвищим досягненням для арбітра, який працює на поєдинках у цьому виді спорту.

Павло Василинчук мешкає в Чернівцях. Він закінчив спортивний коледж за спеціалізацією “Бокс” в Івано-Франківську. У магістратуру вступив на факультет фізкультури та спорту Чернівецького національного університету.

Боксом захопився з 13 років, пішовши стопами старшого брата Жені. Як боксер також досягнув значних успіхів.

“Я почав займатися, мені сподобалося – і так воно потроху пішло. Здобув титул чемпіона і в Чернівецькій, і в Івано-Франківській областях, брав участь у всеукраїнських поєдинках. Маю розряд кандидата в майстри спорту”, – каже в інтерв’ю ” ” Павло Василинчук.

Ще в Івано-Франківську тодішній студент, попри тренування з боксу, часто разом із своїм наставником Любомиром Пасічняком брав участь у суддівстві змагань різних вікових груп, які відбувалися у коледжі чи не щотижня.

“Перше “щеплення” я отримав десь у 1999-му році. Відтоді так і повелося: якщо ми не боксуємо, то допомагаємо у суддівстві”, – згадує.

У 2004-му році Павло Василинчук успішно склав відповідний іспит і став суддею національної категорії.

“Поступово я пройшов усі етапи суддівства в Україні. Був суддею на чемпіонатах різних рівнів та вікових груп, набирався досвіду, – розповідає чоловік. – У 2015 році у Туреччині під час відбору турецької команди на Олімпійські ігри в Ріо-де-Жанейро я склав іспит для здобуття першої міжнародної категорії AIBA. Так здобув свою першу “зірочку”. Через кілька років у Німеччині отримав другу зірку, а за рік – і третю. Тож тепер я є суддею міжнародної категорії АІВА (3 зірки). Наразі це найвищий рівень. Тож можу обслуговувати будь-які змагання з любительського боксу, в тому числі і поєдинки на Олімпіаді”.

“Медаль, яка була вже майже нашою, поїхала до Бразилії”

На Олімпіаді в Токіо Павло Василинчук був єдиним представником України з-поміж усіх суддів із боксу. Проте уточнює, що з України з ним також поїхав його наставник у суддівстві, колишній тризірковий суддя львів’янин Ігор Білецький, якого викликали як міжнародного технічного делегата (категорія AIBA ITO). На Олімпіаді Ігор Білецький виконував функції менеджера з екіпірування.

Павло Василинчук судив бої між боксерами таких країн, як США, Куба, Колумбія, Домінікана, Болгарія. Каже, вражений рівнем багатьох боксерів.

“Дуже потужні бої були. Зауважив, що рівень боксу зріс у всьому світі. Багато країн, про які раніше навіть і не знали, що там є бокс, завоювали медалі на цих Олімпійських іграх. Тут і африканці сильно виступили, і представники країн Південної Америки, які давали гідну відсіч відомим титулованим боксерам”, – ділиться враженнями суддя.

Що ж до виступу українських боксерів, Павло Василинчук вказує на той момент, що їм було складніше через турнір, що відбувся перед Олімпіадою. І, відповідно, виснажив спортсменів.

“Наша команда була дещо змучена відбірковим європейським турніром, який перенесли з минулого року. Спортсмени змушені були за місяць до Олімпійських ігор перебувати на піку своєї форми, щоби гідно виступити на турнірі. Звичайно, це дуже неправильно. Адже з інших континентів їхали “свіжі” боксери. Якби не це, можливо, і результат би був іншим”, – розмірковує пан Василинчук.

Утім, і попри це наші боксери продемонстрували гарні показники, переконаний суддя.

“У нас було 8 чоловічих і 5 жіночих категорій. Ліцензію здобула одна дівчина та 4 хлопців. Це теж непоганий результат. Дуже потужно виступив Олександр Хижняк. Усі, власне, очікували від нього такого виступу, адже він – кращий боксер світу 2017 року, наша зірка. Проте у фінальному поєдинку, вже виграючи бій, Олександр у 3-му раунді пропустив потужний удар. Тож суддя ухвалив рішення зупинити поєдинок. Такий це був дещо суперечливий момент… У результаті медаль, яка була вже майже нашою, поїхала до Бразилії (Олександр Хижняк завоював “срібло” у ваговій категорії до 75 кг. Він програв бразильцю Еберту да Консейсану Соузі, – ред.)”, – каже співрозмовник.

Загалом Україна багата на талановитих боксерів, переконаний Павло Василинчук.

“У нас дуже потужна боксерська країна. Ще за Радянського Союзу у нас було багато сильних фахівців із боксу. Між собою постійно змагалися 15 республік. Щоби стати чемпіоном СРСР, треба було стати першим з-поміж 15-ти представників. Ця династія потужних тренерів та боксерів переходить із покоління в покоління. Набуті вміння треба й далі передавати”, – каже суддя.

Для розвитку боксу на Буковині Павло Василинчук разом із обласною федерацією боксу та однодумцями споруджує спортивний зал у Садгорі. На першому поверсі буде боксерський клуб – із просторим рингом та боксерськими грушами. А на другому вже зараз пан Павло та інші спортсмени безкоштовно тренують дітей із району.

Чоловік мріє розвивати бокс в області, бо переконаний, що кожна людина повинна займатися бодай якоюсь активністю. А боксерські навички ніколи не завадять – як для зміцнення м’язів, так і для самооборони.

До теми

На Олімпіаді-2020 Україна завоювала 19 медалей (“золото” – 1, “срібло” – 6, “бронза” – 12), повторивши результат Лондона-2012. Українська Олімпійська збірна увійшла до ТОП-20 за загальною кількістю медалей серед 206 країн-учасниць. Це набагато кращий результат попередньої Олімпіади, зазначили в Мінспорту.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.