Новини

Помер легендарний герой з Буковинського куреня

У Франції, у віці 96 років, помер герой Буковинського куреня Орест Білак.

Про це повідомив його син Юрій Білак.

“Похорон відбудеться у вівторок, 24 серпня, День Незалежності України (святкуємо свій 30-й день народження)… Що більше нормального для невтомного патріота!”, – написав у Фейсбуці Орест Білак.

Буковинський курінь – це добровольче українське формування, яке спершу воювало на боці німців, але згодом перейшло на бік Французького руху опору, де отримало ім’я Тараса Шевченка.

Одним із вояків Буковинського куреня був рядовий Орест Білак.

У 1941 році, коли на Буковину увірвалася Світова війна, він,16-річний хлопчина з села Багна Вижницького району, вступив до Буковинського куреня, аби боротися проти більшовиків.

На той час до куреня входило близько 500 чоловіків, переважно молодих селян, робітників, студентів, митців, адвокатів, лікарів, учителів.

У складі куреня Орест у жовтні 1941 р. потрапив до вже окупованого німцями Києва, а в 1944 р. – у Францію для боротьби проти загонів Руху опору.

Діставшись Франції, українці одразу почали шукати контакту із французьким підпіллям, і перейшли до Французького опору.

Згодом через вимогу військової місії Москви в Парижі повернути українців на Батьківщину постало питання легалізації військовиків у Франції. Українці розуміли, що повернення до СРСР для них означає лише одне – смерть у таборах Сибіру. Тож вони прийняли рішення підписати контракт із Французьким іноземним легіоном.

Уже в складі легіону в одному з боїв на території Німеччини Орест Білак отримав осколкове поранення у ногу, внаслідок чого її довелося ампутувати. Так війна для нього скінчилася. Після реабілітації в 1946 році він оселився у місті Ліон, де ще початку XX ст. сформувався український осередок.

Працював кравцем і збирав документальну, фотографічну і мемуарну інформацію про Буковинський курінь.

Пан Орест мав чимало бойових нагород від французької держави, зокрема орден Почесного легіону, медаль “Подяка нації”, Воєнний хрест 1939-1945 із позолоченою пальмовою гілкою, а французи з пошаною називають його “Українець”.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.