Новини

Кожен п’ятий «слуга» – фігурант гучного скандалу: чому лихоманить «партію влади»

Як повідомляє “Комітет виборців України”, фігурантом гучного скандалу став кожен п’ятий депутат монобільшості – всього 53 нардепи. Серед причин скандалів: проросійські заяви депутатів “Слуги народу”, неетична поведінка, зокрема й під час планерних засідань, а також звинувачення в корупції.

Серед лідерів за кількістю публічних скандалів – Микола Тищенко, Олександр Дубінський, Євген Шевченко, Максим Бужанський та голова фракції Давид Арахамія.

“Попри обіцянки В. Зеленського прощатися зі скандальними депутатами, більшість із них досі є членами фракції. Деякі політики спромоглися потрапити відразу в кілька гучних скандалів за два роки роботи в парламенті. Серед можливих причин такої ситуації – формування виборчого списку на парламентських виборах не на основі професійних якостей кандидатів, а завдяки особистим симпатіям”, – повідомив голова КВУ Олексій Кошель.

“Велика кількість скандалів не лише знижує довіру громадян до влади, але й негативно позначається на ставленні до парламенту”, – додав О. Кошель.

Чому лихоманить “партію влади”: думка експерта з Чернівців

Ігор Гаврада, політолог:

“Наявність у фракції “Слуги народу”, котра є хребтом так званої “монобільшості”, значної кількості депутатів, які більш чи менш систематично потрапляли в гучні скандали, можна пояснити кількома причинами.

По-перше, це банальна статистика: чим більшу кількість депутатів має партія, тим імовірніше, що котрийсь із них своєю поведінкою завдаватиме шкоди іміджу керівної сили.

По-друге, найважливіше, регулярними скандалами “Слуга народу” розплачується за те, яким чином у 2019 році відбирали кандидатів до свого виборчого списку чи на округах. Часто “щасливчики” завдячували не своїм здібностям, а дружбі із самим Зеленським, знайомствам із впливовими партійними керівниками, належністю до того чи іншого клану тощо.

По-третє, значна частина із обраних від “Слуги народу” депутатів до свого походу до парламенту не мали ні досвіду участі в політичному процесі й державному управлінні, ні належних знань, ділових і моральних якостей.

У 2019 році високий рейтинг “Слуги народу” та її вождя дозволив потрапити до парламенту навіть тим, кого б покійний Ульянов-Ленін міг би сміливо назвати “кухарками, що спроможні державою керувати”. Відтак, якщо рейтинг Зеленського всадив таких осіб у депутатське крісло, то зараз своїми вибриками вони знижують цей рейтинг. Розплата за помилки в політиці – невблаганна.

Відсутність у списку нардепів-буковинців, з одного боку, має радувати. З іншого боку, особливо обнадіюватися не варто. Адже низка наших земляків в парламенті демонструють потенціал, аби рано чи пізно потрапити у достатньо серйозний публічний скандал. То дорогий позашляховик задешево придбають й обізвуть “сільгосптехнікою”, то потраплять до двадцятки депутатів із найбільшою кількістю законопроектів, які можуть сприяти розвитку корупції”.

Найгучніші скандали “слуг”

Давид Арахамія

Неодноразово відзначався одіозними заявами та коментарями (щодо ядерної зброї, розмови Зеленського і Байденом на підвищених тонах, можливості надання води у Крим тощо).

Олександр Корнієнко

Разом з Арахамією потрапив у сексистський скандал через висловлювання про колегу з партії.

Микола Тищенко

Потрапив відразу в декілька публічних скандалів (зокрема, щодо роботи його ресторану “Велюр” під час локдауну, порушення карантинних норм на дні народження дружини).

Євген Шевченко

Здійснив публічний візит до білоруського диктатора Олександра Лукашенка, відомий одіозними заявами щодо російсько-української війни.
Єлизавета Богуцька

Назвала відомого українського соціолога Євгена Головаху “дєдушкою” і “якимось Євгеном Івановичем з позаминулого століття”. Назвала коронавірус аферою, а світову паніку через хворобу – “коронабіссям”.

Євген Брагар

Запропонував одній із глядачок телеканалу продати собаку, щоб заплатити за комуналку. Потрапив у скандал із патрульними: його запідозрили у водінні під дією наркотиків.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.