Новини

Українців можуть зобов’язати ділитися спадщиною з державою: що зміниться

Мінсоцполітики ініціює внесення чергових змін до правил вступу у спадок. Зокрема, запропоновано розробити механізм компенсації коштів, які держава витратила на утримання літніх громадян в органах опіки.

Таким чином, родичам померлих після смерті доведеться відшкодувати бюджетні кошти, пише ТСН.

Водночас, за даними UBR, документ викликав неоднозначну реакцію в юридичному середовищі.

На думку адвоката Ростислава Кравця, фактично автори пропозицій “встановлюють заздалегідь провину осіб і намагаються зняти відповідальність держави за виконання тих зобов’язань, які вона повинна виконувати”.

Правники вказали також на жорстке встановлення термінів, протягом яких спадкоємець може заявити про свої права, — на їхню думку, відсторонення через пропущення строків спадкоємця від майна держава спрощує взяття “безхазяйного” майна на баланс.

На “руку держави” грає і діюча судова практика, відновити строк прийняття спадщини через яку вкрай складно.

“Потрібні поважні причини. Навіть відсутність в країні або проживання за кордоном більшість суддів не визнають такої”, — нарікає адвокат.

Щоб не пропустити терміни, особливо під час карантину, він радить одразу звертатися до нотаріуса в разі виникнення справи про спадщину.

“Подати відповідний лист до нотаріальної контори із заявою про те, що ви плануєте взяти цю спадщину. А в подальшому вже надати всі документи”, — порадив він.

” ”

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.